Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palm försvarar sig: "Måste betala hyran"

Veronica Palm ska få 46800 kronor per månad som ordförande i Rädda barnen.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Generalsekreteraren Elisabeth Dahlin ska fortsatt vara ansiktet utåt för organisationen.
Foto: Mats Lignell / MATS LIGNELL / SAVE THE CHILDREN
Den nuvarande ordföranden för Rädda barnen, Inger Ashing.
Foto: Lisa Mattisson

Förslaget att göra Veronica Palm till styrelseproffs i Rädda barnen har väckt starka känslor.

Men Palm själv ser inga fel med sitt föreslagna arvode - eftersom det kommer att vara hennes huvudsakliga inkomst.

– Även en ordförande i Rädda barnen måste kunna betala hyran, säger hon.

Nomineringen av den tidigare socialdemokratiska toppolitikern Veronica Palm som ny ordförande för Rädda barnen har väckt kraftig kritik.

Anledningen: Valberedningen föreslår en kraftigt höjd lön för tjänsten när Palm tillträder, trots att det är generalsekreterare Elisabeth Dahlin som fortsatt kommer att vara ansiktet utåt.

Med alla kostnader inräknade kommer de föreslagna förändringarna att innebära en kostnad på 2,8 miljoner kronor fram till 2018. Lönen för Veronica Palm som ordförande kommer att ligga på 46 800 kronor.

Lönen - för heltidsjobb

Nu väljer Veronica Palm att själv kommentera nomineringen - och pengarna.

– Det är en enormt viktig organisation och jag är verkligen glad över att ha fått frågan. Jag ser fram emot, om årsmötet ger mig förtroendet, att jobba med de här frågorna, säger Veronica Palm.

I förslagsskrivelsen från organisationens valberedning står att man bland annat har tagit hänsyn till Veronica Palms "livssituation" när man har satt arvodet. Palm själv känner inte igen sig i den beskrivningen.


Läs mer: Anders Andersson ratar Rädda barnen


– Det som Rädda barnens valberedning föreslår är att ordföranden ska jobba heltid. Och även en ordförande i Rädda barnen måste kunna betala hyran. De vill inte att jag ägnar mig åt ett annat jobb vid sidan om, säger Palm.

Kommer du att ha fler uppdrag?

– Det här är den huvudsakliga sysselsättningen. Det är motsvarande ett heltidsjobb. Men det är ett förtroende och jag är helt övertygad om att det innebär att det kommer kräva betydligt mycket mer än den lagstadgade heltidsarbetstiden.

Användare uttrycker ilska

Pengarna som läggs på att rekrytera Palm har väckt starka känslor. På Rädda barnens Facebooksida finns ett stort antal inlägg där användare uttrycker sin besvikelse för de ökade lönekostnaderna - samtidigt som man meddelar att man kommer att sluta donera pengar.

Under helgen har den tidigare S-toppen och riksdagskvinnan Veronica Palm lämnat sina förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna, i samband med att en ny styrelse valts in på årsmötet.

Tomas Rydsmo, rektor för Dalslands folkhögskola, sitter i Rädda Barnens styrelse. Han är orolig för vad diskussionen kring Veronica Palms arvode kan leda till.

Ska diskutera med styrelsen

– Jag tycker styrelsearbete ska vara ett förtroendeuppdrag och som jag tänker och ser på det så är det inte alls självklart att man ska ha heltidsarvoderade styrelseledamöter som valberedningen har föreslagit.

– Jag skulle vilja diskutera det här med mina kolleger i styrelsen.

Tomas Rydsmo ser också att lokalföreningarna kan reagera mot arvodet till Veronica Palm och att de som samlar in summor på 6 000–8 000 kronor kan tycka att det är rätt tufft med ett sådant arvode.

– Det här är något som jag är rätt övertygad om skakar om vår rörelse, visst är det så.

Inger Ashing: Medlemmarna avgör

Expressens Maria Rydhagen talade med den nuvarande ordföranden Inger Ashing i går och då betonade hon att förslaget om arvode kommer att diskuteras bland alla medlemmar fram till riksmötet i september, då beslut fattas. Men själv vill hon inte kommentera det.

– Jag är ordförande fram till september. Sedan är det våra medlemmar som avgör, säger hon.

Men generellt, är det rätt eller fel att ta betalt för välgörenhet?

– Det är en viktig fråga, och en känslig fråga. Men det beror på. Både vilken organisation det är, och hur uppdraget ser ut, säger hon och fortsätter:

– Jag är medveten om att det är en viktig fråga, som vi måste ta på allvar. Hur vi hanterar våra medel är en viktig avvägning varje dag. Det finns en hård kontroll av oss, och det är riktigt, säger Inger Ashing.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.