Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Palm anmäler Söders Facebookinlägg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Veronica Palm.
Foto: Lisa Mattisson
Björn Söder.
Foto: Sven Lindwall

STOCKHOLM. Riksdagsledamoten Veronica Palm (S) har polisanmält andre vice talman Björn Söder (SD) för en kommentar om attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris.

Palm vill få prövat om uttalandet är hets mot folkgrupp.

– Det är inte lagligt i Sverige att kränka människor utifrån folkgrupp, och jag tycker att det borde prövas som hets mot folkgrupp, säger Palm till TT.

I en kommentar på sin Facebook-sida skrev Söder om attacken: "Fredens religion har visat sitt ansikte". Sedan Dagens Nyheter på torsdagen publicerat nyheten om kommentaren ändrade han till frågetecken i stället för punkt i slutet av meningen, men ändrade sedan tillbaka till en punkt, skriver dn.se.

"Ska företräda hela folket"

Palm säger att hon lämnade in anmälan på torsdagseftermiddagen, och ser det som extra viktigt att en åklagare granskar just Söders ord:

– När han skriver det här riskerar det ju att få normerande effekt. Han är talman och ska företräda hela folket.

Olof Ruin, professor i statsvetenskap, reagerar på vad Söder skriver och kallar det "olämpligt, chockerande och pinsamt för Sverige".

– Det är förfärligt. Det är på allt vis kontraproduktivt när galna personer uppfattas som representanter för en hel religion, det skapar ju bara ytterligare konflikter, säger Ruin till dn.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.