Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palestinier och polis i nya sammandrabbningar

I Jerusalem pågår en flaggmarsch av nationalistiska israeler – och tåget kommer passera Damaskusporten där flera palestinska ungdomar väntar.
Se bilder från sammandrabbningarna i Jerusalem.
Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Se bilder från sammandrabbningarna i Jerusalem.
Foto: ATEF SAFADI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Se bilder från sammandrabbningarna i Jerusalem.
Foto: MAHMOUD ILLEAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Se bilder från sammandrabbningarna i Jerusalem.
Foto: MAHMOUD ILLEAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Se bilder från sammandrabbningarna i Jerusalem.
Foto: MAHMOUD ILLEAN / AP TT NYHETSBYRÅN

JERUSALEM/STOCKHOLM.

200 personer har skadats och ett 50-tal förts till sjukhus vid sammandrabbningar i Jerusalem.

Hamas väpnade gren kom med ett ultimatum till israeliska armén: Dra er tillbaka – annars kommer vedergällning.

Runt en halvtimme senare avfyrades raketer mot israeliska mål i Jerusalem – Hamas tar på sig ansvaret.

Över 200 palestinier skadades i fredags när polisen sköt gummikulor och knappt 20 poliser skadades av kastade stenar och flaskor. Och kaoset i Jerusalem har fortsatt efter det. 

På söndagskvällen skadades ytterligare 25 och lika många greps. 

Då firades den muslimska högtiden Laylat al-Qadr under ramadan – som sammanfaller i tid med Jerusalemdagen. Myndigheter tror att det – när både palestinier och israeler är i området – spär på våldet. 

Därför stoppades judar på måndagsmorgonen från Tempelberget i Gamla staden, som är en helig plats för både muslimer och judar, i ett försök att förhindra nya oroligheter. 

Efter en säkerhetsbedömning som nyligen gjorts har poliskommissarie (Kombi Shabtai, reds. anm.) beslutat att inte tillåta besök vid Tempelberget”, sa polisen i ett uttalande under morgonen, och refererade till judarna, enligt Times of Israel.

Hundratals personer skadades i sammandrabbningar med polisen vid moskén Al-Aqsa, rapporterar AFP med hänvisning till palestinska Röda korset. Ett 50-tal har förts till sjukhus.

Nya sammandrabbningar

Under dagen har polis drabbat samman med de tusentals palestinier som samlats under natten till måndag. Enligt Times of Israel har det kastats sten och använt sig av hemmagjorda vapen. Polisen har använt sig av chockgranater mot palestinierna. 

Enligt israeliska medier har palestinier barrikerat sig vid Tempelberget och kastar därifrån stenar mot polisstyrkor. 

Samtidigt kom Hamas väpnade gren med ett ultimatum till israeliska armén: Dra er tillbaka – annars kommer vedergällning.

Om inte armén drar sig tillbaka från det omstridda kvarteret, och moskén, vid 17 svensk tid kommer Hamas svara. De uppgav inte vad svaret skulle bestå i. Men drygt en halvtimme senare avfyrades raketer mot Jerusalem, rapporterar israeliska medier.

Hamas tar på sig ansvaret, och kallar det ett svar på israeliska ”brott och aggression”, skriver Sky News.

Ann Linde: ”Djupt oroad”

Upploppen i Jerusalem har blossat upp på nytt efter nya ockuperingar i området Sheikh Jarrah, där palestinier vräkts från sina bostäder. Egentligen skulle högsta domstolen i Israel på måndagen ha gett sitt utslag. Men på grund av spänningarna i området har beslutet flyttats en månad.

FN-chefen António Guterres vädjar till Israel att ”iaktta maximal återhållsamhet” mot demonstranter och att ”sluta riva hus och vräka människor”. I dag ska FN:s säkerhetsråd diskutera krisen. 

Sveriges utrikesminister Ann Linde:

”Är djupt oroad över de fortsatta våldsamheterna i östra Jerusalem. Internationella mänskliga rättigheter måste respekteras. Steg måste ta för att lugna ner situationen.”, skriver hon på Twitter. 

Mustafa Barghouti, ledare för partiet Palestinskt politiskt initiativ, säger att den israeliska militären gjort sig skyldig till krigsbrott efter dagens konflikter.
200 personer har skadats och ett 50-tal förts till sjukhus i sammandrabbningar mellan palestinier och polis, rapporterar AFP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.