Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Palestinakonferensen: ”Israeliska lobbyn bakom”

S-ledaren förnekar att hon ska ha hotat att polisanmäla L:s partisekreterare Gulan Avci.
Foto: Federico Moreno
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De har anklagats för samröre med terrorstämplade Hamas – vilket orsakat storbråk mellan Socialdemokraterna och Liberalerna.

Nu försvarar sig Palestinakonferensens ordförande med att anklaga ”israeliska lobbyn”.

– Jag har framställts som en brottsling, säger ordförande Amin Abou Rashed.

Judiska profiler, svenska nationalsången och en italiensk operasångare nämndes under ett långt försvarstal i Malmö på måndagen, när uppmärksammade Palestinakonferensen bemötte senaste veckans kritik.

– Fabricerade påståenden, säger ordförande Amin Abou Rashed och förnekar koppling till terrorstämplade Hamas.

Upprört samtal utanför SVT:s sminkrum

Det stora bråket började med riksdagsledamoten Jamal El-Hajs (S) deltagande i kontroversiella Europeiska palestinska konferensen i Malmö sista helgen i maj.

En debattartikel i Expressen, skriven av Liberalernas partisekreterare Gulan Avci som anklagade S för att inte ta itu med extremism och antisemitism, ledde snart till upprörda samtal utanför sminkrummet i SVT-huset, mellan S-ledaren Magdalena Andersson och L-ledaren Johan Pehrson.

Enligt Liberalerna ska Andersson ha hotat med förtalsanmälan.

Judiska profiler och italiensk operasångare

När Palestinakonferensen anordnade en 1,5 timme lång presskonferens på måndagen frågade en av de närvarande om ordföranden tänkte ”stämma de som smutskastat” dem.

Amin Abou Rashed talade om ”fake news” och desinformationskampanjer.

– Den israeliska lobbyn har försökt förstöra konferensen. Israels ambassadör har matat personer som tänkt delta med lögner, påstår Amin Abou Rashed.

Han visade sedan bilder från den uppmärksammade konferensen, sa att den inleddes med den svenska nationalsången, att en judisk författare var inbjuden.

Palestinakonferensen bemötte kritiken under en presskonferens i Malmö. Ordföranden Amin Abou Rashed presenterade bilder, bland annat från den uppmärksammade konferensen.
Foto: Federico Moreno

Han menade att ett foto på honom och Hamasledaren Ismail Haniya tagits ur sin kontext och visade bilder där en italiensk operasångare och en judisk före detta ledamot av Storbritanniens parlament också fotats ihop med Haniya när denne representerat palestinska myndigheter.

Juridisk process - för medier som inte bett om ursäkt

– Den juridiska processen är något vi tittar på. En del medier har bett om ursäkt för att ha spridit felaktiga uppgifter, där är det inte aktuellt med någon juridisk process, säger Palestinakonferensens juridiska ombud Bengt Frost.

Vilka medier som bett om ursäkt ville han inte uttala sig om. Inte heller om det handlar om svenska medier.

Enligt uppgifter som Liberalerna bekräftat för Expressen, men som Socialdemokraterna förnekar, hotade Magdalena Andersson att förtalsanmäla Avci, om partisekreteraren inte bad om ursäkt för debattartikeln i Expressen.

På Twitter svarade Gulan Avci att hon är redo att försvara sig i domstol.

Advokat: ”Kan inte anmäla Gulan Avci

Till Expressen säger advokat Joakim Lundqvist, som bland annat arbetar med medierätt, att Gulan Avci inte kan anmälas för förtal.

– En politiker som skriver en debattartikel och får denna publicerad i en tidning kan inte anmälas för förtal. Det följer av grundlag att den enda som kan hållas ansvarig för uppgifter som publiceras i en tidning är tidningens ansvariga utgivare, säger han och fortsätter:

– Om någon upplever sig förtalad genom uppgifter i en tidning ska anmälan mot ansvarig utgivare dessutom inges till Justitiekanslern och inte till polisen, eftersom Justitiekanslern är ensam åklagare på tryck- och yttrandefrihetens område.


Debatt: ”S demoniserar sina politiska motståndare”

Expressen Debatt: Baudin mot Enström om vem som är mest lik Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.