Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påkörda Malin Blom har vaknat ur koman

Malin Blom, 30, blev påkörd vid Slussen i Stockholm i mitten av juni. Nu har hon vaknat ur koman.
Foto: Ida Halling
Här kördes Malin Blom på. En man i 25-årsåldern är häktad på sannolika skäl misstänkt för dådet.
Foto: Google Earth
Malin var medvetslös i två veckor, sedan började hon långsamt komma tillbaka till livet.
Foto: Ida Halling
Malin Blom, 30, blev påkörd vid Slussen i Stockholm i mitten av juni. Nu har hon vaknat ur koman.
Foto: Ida Halling

Malin Blom, 30, skadades svårt i en smitningsolycka vid Slussen.

En man har nu häktats på sannolika skäl. Samtidigt har Malin, som har legat i koma sedan olyckan, nu vaknat.

– Hon har börjat prata lite och känner igen oss, säger Malins mamma Jenny Sillén.

Det var den 13 juni som Malin Blom blev påkörd när hon skulle korsa ett övergångsställe vid Slussen i Stockholm. Den misstänkte gärningsmannen smet från platsen.

Malin skadades svårt och vårdades medvetslös på sjukhus i flera veckor. Nu har vaknat upp.

– Det är lite bättre med henne nu, hon tar små steg framåt hela tiden. De fysiska skadorna gör fortfarande väldigt ont för henne, eftersom hon hade många brutna ben i kroppen. Men medvetandet börjar komma tillbaka till henne mer och mer, säger Malins mamma Jenny.

Låg i koma i veckor

När Expressen pratar med henne kommer hon just från sjukhuset. Varje dag gör hon besök vid dotterns sjuksäng.

– Hon har börjat prata lite och känner igen oss. Men hon är fortfarande förvirrad och kommer inte ihåg allt som hände, närminnet är borta, säger Jenny.

Efter olyckan låg Malin medvetslös i två veckor. Sedan började hon långsamt komma tillbaka till livet. Först öppnade hon ögonen och sedan, efter tre veckor, började hon tala lite. Enligt Jenny är Malin nu snart redo för att börja sin rehabilitering - men vägen tillbaka kan bli lång.

– Läkarna säger att det är förtidigt att säga om hon kommer att bli helt återställd igen. Det kan ta upp till 18 månader innan man vet hur bestående men hon kommer att få.

En man häktad

Efter olyckan har ett omfattande spaningsarbete pågått efter den misstänkta gärningsmannen. I torsdags kunde en man i 25-årsåldern häktas, på sannolika skäl misstänkt för dådet.

– Utredarna fick kännedom om omständigheter som pekade mot den här personen och då blev ärendet åklagarlett och i samband med detta gjorde jag bedömningen att det fanns skäl att hämta in den här personen, säger Olof Calmvik, som är förundersökningsledare och åklagare i målet.

Mannen är misstänkt för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafiken. Han sitter nu häktad i två veckor eftersom det finns misstankar om att han kan försvåra utredningen om han försätts på fri fot.

Enligt Olof Calmvik förnekar mannen inblandning i brottet.

– Det är en mängd åtgärder som har gjorts, alltifrån brottsplatsundersökning till kontroll av övervakningskameror och biltullar. Det finns även vittnesuppgifter från platsen, säger Olof Calmvik.

Malins mamma Jenny är glad över utvecklingen och riktar ett stort tack till allmänheten som har bidragit med värdefulla tips som ledde fram till gripandet.

– Vi är glada att polisen har lyckats identifiera någon som eventuellt körde bilen. Vi är också glada för att allmänheten har visat ett sådant engagemang. De tips som har kommit till polisen har varit ovärderliga, säger Jenny.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.