Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två indiska stridsplan nedskjutna över Pakistan

Två indiska stridsplan sköts ner av Pakistan under onsdagsmorgonen.
Foto: MUKHTAR KHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Pakistan har nu stängt sitt luftrum för all kommersiell flygtrafik.
Foto: MUKHTAR KHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Två indiska jaktflygplan har skjutits ner av Pakistan, rapporterar AP.

Två indiska jaktflygplan har skjutits ner av Pakistan, och två piloter är tillfångatagna.

Även ett pakistanskt flygplan har skjutits ner av Indien.

Pakistan har stängt av sitt luftrum för all kommersiell trafik, enligt AP, och flera indiska flygplatser har gjort detsamma, enligt Times of India.  

– Detta sker i en känslig tid, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap.  

Två indiska jaktflygplan har blivit nedskjutna av Pakistan under onsdagsmorgonen. Båda befann sig i pakistanskt luftrum.

Enligt indiska utrikesdepartemntet har även ett pakistanskt flygplan skjutits ner av indisk militär, ett flygplan som ska ha befunnit sig i indiskt luftrum men som landade på andra sidan gränsen, skriver Times of India. 

Två piloter tillfångatagna av Pakistan

Av de två nerskjutna planen från Indien landade det ena på pakistansk mark.

Totalt två piloter ska ha tillfångatagits och båda är gripna efter att den ena har vårdats på sjukhus, rapporterar Daily Times från Pakistan.  

Indiska utrikesdepartementet meddelar att de fortfarande saknar en pilot, enligt Reuters. Pakistan menar att det är en av piloterna som de har gripit, men Indien har inte bekräftat uppgifterna. 

Indiska utrikesdepartementet höll en presskonferens under onsdagen, och berättade att ett nedskjutet pakistanskt flygplan ska ha landat på pakistansk mark.

Tidigare rapporter från Kashmir att tre jaktflygplan från Pakistan flugit in över det indiskkontrollerade Kashmir. 

https://twitter.com/OfficialDGISPR/status/1100641491679150080
Vraket från flygplanet som kraschade under onsdagen på indisk mark. Ett annat plan sköts ner på pakistanskt territorium.
Foto: FAROOQ KHAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kommande val i Indien gör saken extra känslig

Mike Pompeo, USA:s utrikesminister vill mana de båda länderna till lugn och att de ska genomföra direkt dialog med varandra för att hitta en lösning, enligt Reuters. 

Det är många som vill att de båda parterna månar om en fredlig lösning på konflikten som nu blossat upp.  

– Detta sker i en känslig tid, det är val i Indien om tre månader. Därför genomfördes attacken i Indien för två veckor sedan. Och nu har det blivit väldigt dramatiskt under de senaste 24 timmarna, säger Sten Widmalm som är professor i statskunskap vid Uppsala universitet till Expressen TV.

– Och man ska komma ihåg att det är två kärnvapenstater, och att Pakistan stöttas av Kina, säger Sten Widmalm

Varför blir det så stort för att det är i Kashmir?

– Ja, det har det alltid blviit sedan konflikten bröt ut. Genom åren har små lokala konflikter eskalerat till att de når internationella nivå, säger Sten Widmalm.

Även Carl Bildt är oroad över sitautionen. Han skriver att situationen ser ut att ”eskalera bortom kontroll”, och undrar vad den internationella diplomatin kan göra åt saken. 

https://twitter.com/carlbildt/status/1100682956065120256

Flygplatser har stängt – all flytrafik över Pakistan är inställd

All kommersiell trafik över Pakistan har stängts av, enligt AP, och all flygtrafik från Europa till Pakistan är nedstängt.

Tre flygplatser i indiska Kashmir har stängt ner sin icke-militära trafik. Även tågtrafik i regionen har anpassat sina avgångar på grund av det spända läget mellan länderna, skriver Times of India.  

Skolor ska stänga och flygrutter ändras

Gränsen mellan de båda länderna, som går rätt igenom området Kashmir, kallas sedan 1949 stilleståndslinjen. 

Boende i området ska ha uppmanats att stanna inomhus i dag, enligt Times of India. Även skolor inom en fem kilometer radie från området ska hålla stängt i dag. 

Under onsdagen meddelade Pakistan att allt kommersiellt flyg ställs in.

Även tre indiska flygplatser har stängt av sin kommersiella trafik till följd av nattens och morgonens händelser, skriver Times of India.  

Militären kallat hem soldater från tävling

Indiska flygvapnet har kallat hem sina skyttar som just nu deltar i VM i skytte i New Delhi. Det indiska landslaget i skytte har nämligen flera soldater med i sitt lag. De ska nu alltså anmäla sig för tjänstgöring för militären i stället, skriver Times of India. 

Två indiska jaktflygplan blev nedskjutna av Pakistan efter att de ska ha flugit in över det indiskkontrollerade Kashmir.Detta har hänt: 14 februari tills nu

Bakgrunden till det nyuppblossade våldet de två länderna emellan började den 14 februari i år. Då attackerades en indisk militärbas i Pulwama i indiska Kashmir och i  attacken dog 40 indiska soldater. Terroristgruppen Jaish-e-Mohammed, baserade i pakistanska Kashmir, har tagit på sig skulden. 

Indien säger sig ska ha svarat på just den attacken under tisdagen, genom att enligt dem själva attackera gruppen.

Indiska utrikesministern Vijay Gokhale sa efter attacken mot terrorgruppens träningsläger, att den var lyckad och att man oskadliggjort flera personer från den nämnda terroristgruppen, enligt Al Jazeera. 


Men Pakistan svarade omgående med misstro mot uppgifterna, och menade att det är en möjlig krigshandling från Indiens sida. 

Generalmajor Asif Ghafoor har skrivit på sin twitter att inga döda har rapporterats efter den indiska attacken. 

Pakistanska armén har publicerat bilder från den hävdade attacken mot området, men där inga skador eller dödsfall ska ha skett. 

Indien har svarat på Pakistans påståenden att man inte vill starta krig med landet igen, en konflikt som officiellt avslutades 1949. 

Samma sak sa generalmajor Ghafoor under en presskonferens i pakistansk tv, rapporterar den pakistanska tidningen Daily Times.  

Pakistans premiärminister Imran Khan talade till folket i Pakistan under onsdagen och sa att de tidigare ”räckt ut en hand” till Indien, för att hjälpa dem i undersökningen av Pulwama-attacken, skriver Daily Times i Pakistan. I samma tal sa Khan att man var tvungen att reagera mot Indiens attack mot pakistansk mark. 

Att indiska jaktflygplan har flugit in över pakistanskt område är första gången, sedan  1971. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.