Pakistanska Malala bjöds in till Vita huset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Malala Yousafzai bjöds in till Vita huset.
Foto: All over press, Reuters

Den 16-åriga pakistanskan Malala Yousafzai gick i fredags bet på Nobels fredspris.

Som plåster på såren bjöd familjen Obama in henne till Vita huset.

På plats i Ovala rummet passade hon på att kritisera USA:s drönarattacker.

– Oskyldiga offer dör, och de skapar vrede hos det pakistanska folket, sa hon enligt The Telegraph.

Den pakistanska skolflickan Malala Yousafzai sköts i huvudet när hon trotsade talibanernas försök att stänga skolorna i hennes hemby.

Hon har sedan dess rest världen runt och förespråkat flickors rätt till utbildning, vilket gjorde att magasinet Time rankade henne som den näst mest inflytelserika personen under 2012.

I fredags trodde många att hon skulle tillkännages som fredspristagare men utmärkelsen gick i stället till FN-organet OPCW som inlett arbetet med att förstöra Syriens kemiska vapenlager.

Kritiserade drönarattacker

På fredagen fick hon i stället besöka Vita huset och välkomnades av president Barack Obama, hans fru Michelle och dottern Malia.

Malala Yousafzai sa i ett uttalande efter mötet att hon var hedrad över att ha träffat presidenten men hon uttryckte också sin oro för att USA:s drönarattacker föder mer terrorism.

– Oskyldiga offer dör, och de skapar vrede hos det pakistanska folket. Om vi i stället koncentrerar insatserna på utbildning kommer vi att göra stor skillnad, sa den oblyga flickan.

Barack Obama mottog Nobels fredspris 2009 då motiveringen löd: "För skapandet av ett nytt klimat i internationell politik".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.