Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pakistanska Malala bjöds in till Vita huset

Malala Yousafzai bjöds in till Vita huset. Foto: All over press, Reuters

Den 16-åriga pakistanskan Malala Yousafzai gick i fredags bet på Nobels fredspris.

Som plåster på såren bjöd familjen Obama in henne till Vita huset.

På plats i Ovala rummet passade hon på att kritisera USA:s drönarattacker.

– Oskyldiga offer dör, och de skapar vrede hos det pakistanska folket, sa hon enligt The Telegraph.

Den pakistanska skolflickan Malala Yousafzai sköts i huvudet när hon trotsade talibanernas försök att stänga skolorna i hennes hemby.

Hon har sedan dess rest världen runt och förespråkat flickors rätt till utbildning, vilket gjorde att magasinet Time rankade henne som den näst mest inflytelserika personen under 2012.

I fredags trodde många att hon skulle tillkännages som fredspristagare men utmärkelsen gick i stället till FN-organet OPCW som inlett arbetet med att förstöra Syriens kemiska vapenlager.

Kritiserade drönarattacker

På fredagen fick hon i stället besöka Vita huset och välkomnades av president Barack Obama, hans fru Michelle och dottern Malia.

Malala Yousafzai sa i ett uttalande efter mötet att hon var hedrad över att ha träffat presidenten men hon uttryckte också sin oro för att USA:s drönarattacker föder mer terrorism.

– Oskyldiga offer dör, och de skapar vrede hos det pakistanska folket. Om vi i stället koncentrerar insatserna på utbildning kommer vi att göra stor skillnad, sa den oblyga flickan.

Barack Obama mottog Nobels fredspris 2009 då motiveringen löd: "För skapandet av ett nytt klimat i internationell politik".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!