Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paige, 25: ”Jag dör i cancer – ett test hade räddat mig”

Prostatacancer, bröstcancer och hudcancer. De är cancerformerna som svenskar drabbas mest av.
Pagie Hart var 24 år när hon fick cancerdiagnosen. Foto: CATERS NEWS
Paiges cancer går att behandla, men den kommer aldrig att försvinna. Foto: PETER GODDARD / CATERS NEWS

Ett cellprov hade upptäckt Paige Harts cancer snabbt. 

I stället besökte hon läkare fyra gånger innan de förstod att hennes symtom var på grund av livmoderhalscancer. 

– När de tillslut upptäckte cancern var det för sent, säger hon till Daily mail. 

Nu vill 24-åringen att åldern för cellprov ska sänkas. 

I flera månader blödde Paige Hart från underlivet och hade ont i ryggen. Från en läkare fick 24-åringen från Nottingham i Storbritannien höra att hon hade en inflammation i sitt bäcken, men inga prover togs. Hon sökte vård fyra gånger, utan att de upptäckte att hon hade cancer. 

– På fjärde besöket träffade jag en annan kvinnlig läkare som sa att någonting inte stod rätt till med min livmoderhals, berättar Paige, skriver Daily mail.

Paige blödde då så kraftigt att hon fick åka till sjukhuset och opereras för att stoppa blödningen. Det var då läkarna kunde ge henne diagnosen: livmoderhalscancer.

Efter två veckor på sjukhus fick hon till slut åka hem och sedan väntade cellgifter och olika former av strålbehandling under elva veckor. 

Nu har cancern spridit sig till Paiges lymfkörtlar, mage och bröst. Läkarna säger nu att cancern är behandlingsbar, men inte kommer att kunna botas. 

– När de tillslut upptäckte cancern var den för långt gången, säger hon. 

Paige Hart har rakat av det hår som är kvar.Foto: PETER GODDARD / CATERS NEWS

Vill att kvinnor ska screenas tidigare

Paige är frustrerad och arg över att cancern inte upptäckts tidigare. 

– Hade jag fått göra cellprov för några år sedan hade de definitivt upptäckt cancern. Nu är den i stadie tre och framtiden är osäker, jag lever varje dag som den sista. Jag lever ett halvt liv, säger Paige.  

– Jag var bara 24 då och jag misstänker att de tog för givet att jag var för ung för att drabbas av någonting som livmoderhalscancer.

Hon tycker att åldersgränsen för när man börjar erbjuda gynekologiskt cellprov ska sänkas, för att fånga in fler i riskzonen att utveckla cancer, och hitta dem som redan gjort det. 

I Sverige kallas kvinnor från och med att de fyller 23. I Storbritannien från och med 25.  

– Jag tycker att ålder borde sänkas till när människor först är sexuellt aktiva, säger hon.  

Nu försöker hon leva för dagen, har förlorat sitt hår och har ständiga smärtor.

– Trots allt försöker jag vara positiv och leva livet fullt ut, säger Paige, enligt Daily mail. 

Anledningen till att man i Storbritannien valt att kalla till cellprov först efter 25 är att cellförändringar hos personer yngre än så är väldigt ovanligt, enligt landets screeningenhet.

Livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer är världens tredje vanligaste cancerform hos kvinnor. 

I Sverige kallas samtliga kvinnor mellan 23 och 49 år till gynekologisk cellprovskontroll, även kallad cellprovtagning, vart tredje år. Mellan 50 och 64 år kollas man vart sjunde år. 

Om man går på regelbundna cellprovskontroller kan cellförändringar som kan leda till cancer upptäckas och tas bort i god tid.

Den vanligaste anledningen att få livmoderhalscancer är att smittas genom sex med ett HPV-virus. I dag går det att vaccinera sig mot ett par av de vanligaste virustyper som orsakar cancern.

Det vanligaste symtomet är blödningar från underlivet.

De flesta som får livmoderhalscancer blir helt friska igen efter behandling.

Källa: Vårdguiden 117 17

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.