Påhittat mord spreds fort på Facebook

Publicerad

Det tragiska mordet på Marcia Karlsson delades minst 7 000 gånger på Facebook i går.

Nu avslöjar Metro att hela storyn är påhittad.

– Det känns ju rätt kränkande att de fortsätter använda min bild, säger Hennie Häggström som fick sitt porträtt stulet.

En svensk kvinna som uppgav sig heta Madeleine berättade på Facebook i går om hur hennes väninna Marcia Karlsson, bosatt i södra Sverige, blivit misshandlad till döds av sin expojkvän, en man som bor på en flyktingförläggning.

Väninnan "Madeleine" skrev på Facebook att Marcia i januari var på väg för att hämta sina adoptivbarn, och var full av glädje.

– Nu blev det inte så. En man som blivit nobbad av henne sade följande "får inte jag dig ska ingen annan ha dig heller". Alltså visste mördaren vad han gjorde den där morgonen för knappt en vecka sedan, skrev Madeleine enligt Metro.

Många delade historien och la till egna kommentarer. "Skicka aset i fängelse och sedan ut ur landet" skrev en.

Men när Metro granskade historien visade sig inte mycket stämma.

Marcia Karlsson finns överhuvud taget inte i folkbokföringen. Mordet i Jönköpingstrakten är inte anmält, enligt polisen i området, och det är inte bokat någon förhandling i domstol, som "Madeleine" påstår.

"Orolig"

Bilden som påhittade Marcia Karlsson använder i sin profil föreställer i själva verket Hennie Häggström, som varken känner till någon Marcia Karlsson eller Madeleine.

– När jag blev taggad såg jag att det stod "vila i frid, älskade vän", då blev jag lite orolig för vad min familj ska tro om det. Sedan läste jag, och det känns ju rätt kränkande att de fortsätter använda min bild, säger Hennie Häggström till Metro.

När Metro frågar "Madeleine" om informationen hänvisar hon vidare till en person som heter Patricia. Patricia säger att hon fått höra hela historien från en person som heter "Erik", som ska vara släkt med "Marcia Karlsson" och dessutom polis.

Men "Erik" verkar inte heller existera. Han har en enda vän på Facebook, nämligen denna Marcia Karlsson, hans konto är nystartat och hans profilbild är en amerikansk byråbild som använts i flera andra sammanhang.

Efter att Metro avslöjat att historien är osann känner "Madeleine" sig lurad, säger hon till tidningen.

– Jag känner mig lika lurad som alla andra. Det är min trovärdighet som människa som sätts på spel, så jag känner mig djupt kränkt, säger hon till Metro.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag