Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pagrotskys förslag om skattepolitik splittrar S

Leif Pagrotsky vill behålla stora delar av alliansens skattepolitik om S vinner valet. Foto: Christian Örnberg

Leif Pagrotsky vill ha kvar stora delar av alliansens skattepolitik om S vinner valet.

Men partiet är splittrat.

- Ökade klyftor är ingenting vi tidigare ställt upp på, säger Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö.

Här är Pagrotskys förslag

Förslag ur Socialdemokraternas interna skatteutredning:

Jobbskatteavdragen behålls

Rutavdraget behålls.

Värnskatten behålls.

Ingen ny fastighetsskatt.

Ingen ny förmögenhetsskatt

Sänkt skatt för pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa.

Förordar ett skattesystem med få undantag.

 

Källa: Dagens Nyheter/TT

Andra politiker om Pagrotskys försklag

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO:

- Jag är besviken över Paggans utredning. Jag hoppas verkligen att vi kan få en debatt inom socialdemokratin om att vi ska ha en rimlig skatt på bolag och förmögenheter i Sverige. Svenskarna har nog en ganska stor förståelse för att vi ska ha relativt höga skatter i Sverige. Men då måste man ju debattera det med medborgarna, det går inte att försöka mörka det.

 

Lena Sommestad, ordförande S-kvinnor:

- Det som är viktigt är att vi har skatter som är bra och rättvisa ur fördelningssynpunkt. När det gäller rut, riktar sig den här lösningen enbart till dem som har ganska rejält höga löner. Vi tycker att det är väldigt viktigt att vår politik riktar sig till alla samhällsgrupper, att vi har en generell politik.

 

Anders Karlsson, riksdagsledamot:

- En riksdagsledamot har fått ungefär 25 000 mer i rena pengar om året att leva för. Jag vet inte om det är nödvändigt för en som tjänar 57 000 i månaden. Inriktningen i alliansens skattepolitik är definitivt fel, den har ingen fördelningsprofil, åt fel håll i så fall. Och 16 miljarder i bolagsskattsänkning, det är jag oerhört tveksam till

I mer än ett år har Leif Pagrotsky utrett Socialdemokraternas skattepolitik och vilken riktning den bör ta i fram- tiden. I en intervju med DN berättar partiets skatteutredare att han inte vill se några direkta förändringar av skattepolitiken för vanliga hushåll. En linje även Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk- politiska talesperson, för. Men frågan om skatterna är kontroversiell och många i partiet är upprörda.

"Många håller inte med"

-Det är många som inte håller med Pagrotsky. Den springande punkten är att folk vill se en annan skattepolitik från Socialdemokraterna än den som drivs från regeringen, säger Joakim Sandell.

Kristina Linderoth, Socialdemokraternas vice ordförande i Lund, ser hårda diskussioner om skatterna på nästa års kongress.

- Det här är ett förslag och inte den fastlagda politiken. Det finns en hel del att vara kritisk mot. Man säger i princip att människor har vant sig vid detta nu och därför kan vi inte göra några förändringar. Med den attityden kan man ju låta bli att göra någonting politiskt. Då tänker jag framför allt på rutavdraget och jobbskatteavdragen, där jag tycker att vi borde kunna föreslå en annan politik, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!