LEif Pagrotsky kritiserar sitt parti öppet.
LEif Pagrotsky kritiserar sitt parti öppet.

Pagrotsky liknar sitt parti vid en sekt

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna är sektbetonade och lyssnar inte på nya idéer.
Det säger förre kulturminister Leif Pagrotsky - som i morse gick hårt åt det egna partiet i SVT:s program Gomorron.
Leif Pagrotsky kritiserade dagens socialdemokratiska parti och kallade det slutet och sektbetonat i morgonsoffan. - För att 2010 vara i en position att vi kan driva en bra politik måste vi vara mer lyhörda och mindre auktoritära. Vår organisation får inte vara så stäng, så sektbetonad och upptagen av interna bekymmer utan i stället lyssna utåt i samhället, säger Pagrotsky, till SVT.

Döma partiet

I debatten i Gomorron fortsatte Pagrotsky att döma det egna partiet: - Nya idéer har mötts med aggressivitet i stället för med uppmuntran. Och nya grupper har inte känt sig välkomna. Pagrotsky förklarar årets valförlust med att partiet missat medelklassen och storstädernas väljare. - De interna stridigheterna och slutenheten var en stark bidragande faktor till att socialdemokraterna förlorade valet, säger han, till SVT. Den före detta kulturministern är kritisk till att det inte finns någon konkret plan som ska ge partiet fler röster i nästa val 2010. Den socialdemokratiska politiken förtydligas och renodlas, menar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag