Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pagrotsky liknar sitt parti vid en sekt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LEif Pagrotsky kritiserar sitt parti öppet.

Socialdemokraterna är sektbetonade och lyssnar inte på nya idéer.

Det säger förre kulturminister Leif Pagrotsky - som i morse gick hårt åt det egna partiet i SVT:s program Gomorron.

Leif Pagrotsky kritiserade dagens socialdemokratiska parti och kallade det slutet och sektbetonat i morgonsoffan.  - För att 2010 vara i en position att vi kan driva en bra politik måste vi vara mer lyhörda och mindre auktoritära. Vår organisation får inte vara så stäng, så sektbetonad och upptagen av interna bekymmer utan i stället lyssna utåt i samhället, säger Pagrotsky, till SVT.

Döma partiet

 I debatten i Gomorron fortsatte Pagrotsky att döma det egna partiet: - Nya idéer har mötts med aggressivitet i stället för med uppmuntran. Och nya grupper har inte känt sig välkomna. Pagrotsky förklarar årets valförlust med att partiet missat medelklassen och storstädernas väljare.  - De interna stridigheterna och slutenheten var en stark bidragande faktor till att socialdemokraterna förlorade valet, säger han, till SVT. Den före detta kulturministern är kritisk till att det inte finns någon konkret plan som ska ge partiet fler röster i nästa val 2010. Den socialdemokratiska politiken förtydligas och renodlas, menar han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.