Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pagrotsky föreslår: Behåll rutavdraget

Foto: Sven Lindwall

Behåll rutavdraget och sänk skatten för sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Så vill Leif Pagrotsky att Socialdemokraternas skattepolitik ska se ut, avslöjar Dagens Nyheter i dag.

Kan Socialdemokraterna locka nya väljare med Pagrotskys skatteförslag?

Leif Pagrotsky, riksdagsmannen och den förra S-ministern, har på uppdrag av den socialdemokratiska partiledningen utrett hur partiets framtida skattepolitik ska se ut.

I dag avslöjar Dagens Nyheter huvuddragen i utredningen som han inom kort kommer att lämna över till S-ledningen - men det är inga stora förändringar han efterfrågar.

- Vi respekterar den realitet som råder här och nu. Vänder man upp och ner på de regler som människor ställt in sig på, så får det effekter som är svåra att överblicka, både för den enskilda människan och för samhällsekonomin, säger Pagrotsky till DN.

Behåller förändringar

I praktiken betyder det att Socialdemokraterna accepterar många av de förändringar som genomförts av nuvarande regering. Rutavdraget, som S gick till val på för två år sedan för att avskaffa, ska nu få vara kvar, anser Pagrotsky. Det är heller inte aktuellt att återinföra fastighetsskatten eller någon förmögenhetsskatt.

Även jobbskatteavdraget ska behållas, även om Pagrotsky är kritisk till upplägget. I stället önskar han på sikt stora skattesänkningar för pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa.

- Jag har en ambition att utjämna orättvisorna i skattesystemet, inte genom att höja utan genom att sänka skatten. Det är dyrt och det kostar mycket pengar, men det ligger inom räckhåll, säger Leif Pagrotsky.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!