Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pagrotsky angreps för CIA-skandalen

TV4-journalisten Fredrik Laurin, som fick Stora journalistpriset för Årets avslöjande tillsammans med kollegorna på Kalla fakta Joachim Dyfermark och Sven Bergman, anklagade kulturministern för att vara delaktig i utvisningen av två terrormisstänkta till Egypten.
TV4-journalisterna fick Stora journalistpriset i går - och gick samtidigt till hårt angrepp mot regeringen.
Kulturminister Leif Pagrotsky, som satt framför scenen, pekades ut i CIA-skandalen i samband med avvisningen av två egyptier.
- Han var delaktig, slår journalisten Fredrik Laurin fast.

FAKTA

De fick Stora journalistpriset
Årets berättare: Marie Branner och Anna von Brömssen, Göteborgs-Posten, för skildringen av en 15-årig pojkes dödskamp.
Årets förnyare: Zanyar Adami för att han med sin tidning Gringo enligt juryn "öppnar en arena för det unga och multikulturella Sverige".
Årets avslöjande: Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman, "Kalla fakta", TV4, för programmet om utvisningen av egyptierna.
Bonniers Stora journalistpriset är Sveriges mest prestigefyllda journalistpris.

Prissumman är 75 000 kronor i varje klass.

Journalisterna Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman från "Kalla fakta" på TV4 belönades med Stora journalistpriset för "Årets avslöjande" i går kväll. I sina reportage har de avslöjat hur den svenska regeringen för fyra år sedan låtit amerikanska agenter föra ut två egyptier från Sverige - trots att det var uppenbart att männen skulle torteras och fängslas. I går kväll gick Fredrik Laurin hårt åt den svenska regeringen i sitt tacktal från scenen. Han pekade ut kulturminister Leif Pagrotsky, som satt bara en bit bort, som medansvarig. - Jag tyckte inte att jag gick hårt fram, jag var uppriktig, säger Laurin efter prisutdelningen.

Alla är ansvariga

I sitt tacktal sa Fredrik Laurin bland annat att det kändes konstigt att få priset i samma lokal som de ansvariga politikerna befann sig i. - Enligt den svenska regeringsformen är det så att ministrarna är ansvariga för alla de beslut de är delaktiga i. - I det här fallet var det bland andra Thomas Bodström, Göran Persson, Anna Lindh och Leif Pagrotsky, fortsätter Fredrik Laurin. - Leif Pagrotsky kan hävda att han är kulturminister och att han inte var inblandad, men det var han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!