Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Pågående hotbild” mot advokat efter sprängning

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.
Foto: Henrik Montgomery/TT
På långfredagen detonerade en sprängladdning utanför en advokats hem i Stockholm.
Foto: Privat

På långfredagen detonerade en sprängladdning utanför en advokats hem i Stockholm.

Nu uttalar sig Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander om sprängdådet som uppges ha varit riktat mot en advokat.

– Det finns en pågående hotbild mot honom, och det är ytterst allvarligt.

Detonationen inträffade vid 04-tiden på långfredagens morgon i ett bostadsområde i Stockholm. Ingen människa skadades, men det blev vissa skador på en husfasad. På adressen där sprängningen skedde bor en advokat.

En förundersökning med rubriceringen allmänfarlig ödeläggelse inleddes samma morgon.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander har haft kontakt med den utsatta advokaten.

– Det finns en pågående hotbild mot honom, och det är ytterst allvarligt, säger hon.

– Om han har blivit utsatt för det här angreppet på grund av sitt arbete som advokat, då är det ett allvarligt angrepp mot honom men också mot hela rättsamhället.

Ingen misstänkt

I en enkät som advokatsamfundet gjorde år 2018 uppgav en fjärdedel av de svarande att de blivit hotade. Mest utsatta var advokater inom familjerätt; bland dem hade varannan blivit hotade på grund av sitt arbete. 

– Det är en problematik som har funnits länge och som är helt oacceptabel, säger Mia Edwall Insulander, som själv utsattes för allvarliga hot under sin tid som familjerättsadvokat.

Förundersökningen om sprängningen har fortsatt brottsrubriceringen allmänfarlig ödeläggelse. Det är ännu inte fastställt vad det var som detonerade, och polisen avvaktar analysen av de spår som hittats på platsen. Ingen person är misstänkt för brotten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.