Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisens nya spår: Mystisk kvinna

Stephen Paddock. Foto: JOHN RAOUX / AP TT NYHETSBYRÅN
Las Vegas, strax efter att attacken ägt rum. Foto: GOTPAP/BAUERGRIFFIN.COM / GOTPAP/BAUERGRIFFIN.COM/IBL SPLASH NEWS

Polisen är övertygad om Stephen Paddock planerade att överleva masskjutningen i Las Vegas – och att han med största sannolikhet hade en medhjälpare.

Nu söker polisen efter en mystisk kvinna som ska ha setts tillsammans med massmördaren bara dagar innan attacken, rapporterar NBC News. 

Samtidigt rapporterar TMZ att Paddock bokat två hotellrum med utsikt över Grant Park i Chicago samtidigt som den stora musikfestivalen Lollapalooza pågick där. 

Enligt AP undersöker polisen om Paddock planerade fler dåd – bland annat genom bilbomber. 

Polisen utredning av masskjutningen i Las Vegas fortsätter med oförminskad styrka. Under en presskonferens på onsdagen kom det fram uppgifter om att skytten, Stephen Paddock, ska ha hyrt ytterligare ett hotellrum i närheten av en annan musikfestival som ägde rum i Las Vegas bara en vecka tidigare. Polis har beslagtagit videofilmer från Paddocks vistelse där som de nu kommer att analysera.

På torsdagen rapporterar TMZ att Stephen Paddock bokat två rum vid Grant Park i Chicago samtidigt som den stora musikfestivalen Lollapalooza, med omkring 400 000 besökare, pågick där. 

Enligt TMZ bad Paddock om rum med utsikt mot parken. Rummen var bokade 1 till 3 augusti – men Paddock dök aldrig upp. Hotellet i Chicago, Blackstone Hotel, har inte velat kommentera uppgifterna om Stephen Paddocks bokning, uppger nyhetsbyrån AFP. 

Så här sköt Stephen Paddock ned på publikhavet från sitt hotellrum.

Kan ha planerar bilbombsdåd

Enligt nyhetsbyrån AP misstänker polisen att Stepen Paddock planerade fler dåd – bland annat vid Fenway Park i Boston. Enligt AP utreder polisen hotellbokningarna i Chicago i början av augusti som TMZ rapporterar om. 

Polisen misstänker även att Paddock kan ha planerat bilbombdåd. I hans egen bil har polisen funnit sprängmedel som kan användas för hemmagjorda bomber, skriver AP. 

Polisen: Paddock planerade att överleva

När polisen först hittade Stephen Paddocks kropp så låg den intill en rosa handskriven lapp. Under presskonferensen på onsdagen bekräftade polisen att lappen inte var ett självmordsbrev. Joe Lombardo, sheriff i Las Vegas, är i stället övertygad om att Paddock hade en flyktplan. Han vill inte gå in på exakt vad han grundar det antagandet på. Han sade dock att Paddock till slut slutade att skjuta från hotellrummet för att försöka fundera ut vad han skulle göra härnäst. 

– Vid den här tidpunkten gjorde han allt för att försöka lista ut hur han skulle kunna komma undan, säger Lomabardo enligt CNN. 

När han via kamerorna han satt upp ute i hotellkorridoren såg polismännen närma sig såg han dock inget annat val än att ta sitt liv.

https://twitter.com/CBSNews/status/915737744550301696

Polisen söker mystisk kvinna efter masskjutningen

Lombardo förklarade även att dådet var så pass välplanerat att Paddock skulle vara tvungen att vara "en superhjälte" för att klara av att utföra dådet utan hjälp från någon annan, skriver Daily Mail. 

– Du måste göra antagandet att han fått hjälp vid något tillfälle, säger Lombardo.

I nuläget har dock inte polisen någon mer misstänkt.

Polisutredarna söker dock efter en mystisk kvinna som ska ha setts tillsammans med Stephen Paddock bara dagar innan masskjutningen. Det är oklart om hon tros ha någon koppling till själva attacken men polisen är mycket intresserad av att få tag i henne, rapporterar NBC News. Uppgiften kommer från poliskällor som tv-kanalen varit i kontakt med.

 

LÄS MER: Trump lovar att stötta offrens familjer 

Polisen: Masskjutningen är inte terrorism

Amerikansk polis väljer dock i nuläget att inte klassa Paddocks attack som terrorism.

– Vi har inte hittat något som indikerar att det rör sig om terrorism. Men det är en pågående utredning, säger FBI-agenten Aaron Rouse vid en presskonferens under onsdagen.

Lokal polis berättade även att Stephen Paddock ägnat flera årtionden åt att "samla på sig vapen och leva dubbelliv".

 

LÄS MER: Flickvännens första ord efter massakern: "Jag älskade honom" 

 

Stephen Paddock köpte flera av sina vapen på affären "Guns and Guitars". Foto: PAUL BUCK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Paddock avlossade skott mot bränsletankar

Stephen Paddock avfyrade även flera skott mot två stora bränsletankar för flygbränsle, skriver Las Vegas Review-Journal och hänvisar till källor med god insyn i ärendet. Kulorna lämnade två hål efter sig. En kula gick igenom en tank men orsakade ingen brand eller explosion. Hade tanken exploderat hade antalet dödsoffer kunnat bli betydligt fler. De två bränsletankarna står drygt 300 meter från den plats där musikfestivalen hölls. Dagarna efter masskjutningen har hålen lagats och FBI-agenter har varit på plats och undersökt bränsletankarna.

Marilou Danley: "Jag är förfärad"

Motivet för attacken är fortfarande okänt, men polis har beskrivit Paddock som en "ensamvarg". Polisen hade hoppats få mer klarhet kring motivet genom att förhöra hans flickvän Marilou Danley men hon säger sig ha varit helt omedveten om attacken.

– Jag är förfärad över de dödsfall och skador som har inträffat. Mina böner är med offren och deras familjer – alla dem som har skadats. Jag är mor och mormor och mitt hjärta brister för alla som har förlorat någon de håller kär, sa hon i ett uttalande via sin advokat – som han läste upp för pressen på onsdagen.   

Flickvännen Marilou Danley säger sig inte ha haft någon aning om Paddocks attack. Foto: G8969B / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt uttalandet var Stephen Paddock, som hon kände honom, en "snäll, vänligt och omtänksam man".  

– Jag älskade honom och hoppades på en lugn framtid tillsammans med honom. Han sa aldrig någonting till mig, eller gjorde något som jag på något sätt förstod som en varning för att något hemskt som detta skulle hända, fortsätter uttalandet.  

Danley trodde Paddock skulle göra slut

Enligt Marilou Danley var det pojkvännen som köpte hennes flygbiljett hem till Filippinerna – och de pengar han förde över tänkte han att hon skulle köpa sig ett hus för. 

– Jag var tacksam, men ärligt talat var jag orolig för att den oväntade resan hem och sedan pengarna var ett sätt för honom att göra slut med mig. 

– Det slog mig aldrig att han planerade att utföra ett våldsdåd. 

En minnesceremoni för offren i Las Vegas. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Det här vet vi om skjutningen i Las Vegas 

 

Dödligaste attacken i USA:s historia

Det var runt klockan 22.20 i söndags kväll, amerikansk tid, som polisen i Las Vegas fick ta emot larm om en pågående skottlossning vid Mandalay Bay Casino. Skottlossningen inträffade i samband med en musikfestival. 59 personer dog i attacken och 489 personer skadades.

Den utpekade skytten har identifierats som 64-årige Stephen Paddock. Han hittades död på 32:a våningen på hotellet, tillsammans med ett stort antal skjutvapen. Polisen har hittat sammanlagt 47 vapen som kan kopplas till 64-åringen. 

Attacken är den dödligaste USA:s dödligaste masskjutning i modern tid. Tidigare var det terrordådet i Orlando 2016, där 49 personer dog i en skjutning på en gayklubb – ett dåd som IS senare tog på sig.