Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
 Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

"Packa och dra, Wanja"

Publicerad
Uppdaterad
Stödet för LO-basen blir allt svagare.
Nu kräver flera fackliga ledare inom LO att Wanja Lundby-Wedin avgår.
- Hon måste avgå så fort som möjligt, då gör hon minst skada. Det är bara att packa och dra, säger Harry Rantakyrö, ordförande för gruvtolvan i Kiruna.
De stora LO-förbunden uttalar än så länge stöd för Wanja Lundby-Wedin. LO-distrikten håller sig också passiva och avvaktar nu den utredning som AMF tillsatt. Om utredningen talar emot henne kan hon få svårt att sitta kvar. Den förväntas bli klar tidigast i helgen.
Men redan nu dras snaran åt. Ute i LO-landet är tonen hård.

Inget förtroende

I onsdags sa LO Skånes ordförande Kenneth Björkman i Expressen att Lundby-Wedin bör avgå. Nu går flera fackliga ledare inom LO ut och kräver att deras ordförande kliver av. Expressen träffade Harry Rantakyrö, ordförande för gruvtolvan i Kiruna, på Arlanda flygplats.
- Jag har inget förtroende för henne. Det är bara att packa och dra. Hon har gått ut och kritiserat andra, men är inte alls bättre själv, säger han.
Per-Olov Larsen, ordförande för Byggnads sydost, är nästan lika hård.
- Hon bör fundera på att avgå som LO-ordförande. Mina medlemmar tycker dessa mångmiljonavtal är rent åt helvete, säger han.

Tappat tålamod

På Klippans bruk utanför Helsingborg har man också tappat tålamodet.
- Det har varit för många turer och för mycket backande. Det här är inte bra för LO:s förtroende. Jag tycker hon ska ta en funderare på om det inte är dags att lämna över till någon annan nu, säger Johan Pettersson, ordförande för Pappers avdelning i Klippan.
Även inom LO-förbundet Kommunal är man besviken på Wanja Lundby-Wedin, och ser helst att hon meddelar sin avgång.
- Om LO ska ha sitt höga förtroende kvar bör hon avgå.
- Hon är en offentlig person, en förtroendevald som vi ska kunna lita på, säger Mari Löfqvist, ordförande på avdelningen sjukvård i Helsingborg.
Rolf Häggman, verkstadsklubbens ordförande vid ABB i Ludvika, går inte att misstolka.
- Jag tycker inte hon kan sitta kvar. Hon måste avgå. Det är inte krångligare än så, säger han.

"Har mitt fulla stöd"

Men de flesta företrädare för LO stöder alltså fortfarande sin ordförande. En av dem är Hasse Andersson, ordförande för LO-distriktet i Västra Sverige.
- Vi hade styrelsemöte i vårt distrikt i måndags. Det fanns ingen i styrelsen som krävde hennes avgång och det gör inte jag heller. Hon har mitt fulla stöd. Hon har sådana kvaliteter på många områden, säger han.
Wanja Lundby-Wedin ville i går inte kommentera kritiken mot henne - eller om kravet på avgång.
- Hon kommenterar när revisorerna är klar med sin utredning om vad som hänt, säger pressekreteraren Ulla Andersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag