Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pablo Escobars änka avslöjar hemligheterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pablo Escobar och hans fru Maria Henao, som då hette Victoria Eugenia, 1983 i Colombia.
Foto: Stella Pictures / ABACA

Maria Henao, änka till kokainkungen Pablo Escobar, skriver om "hemligheten hon hållit hela sitt liv" i sin bok "Mitt liv och mitt fängelse med Pablo Escobar".

För första gången öppnar hon upp och berättar om livet bakom den ökände ledaren för Medellin kartellen skriver Daily Mail

Boken släpps 15 november 2018. 

Maria Henao mötte Pablo Escobar när hon bara var 12 år gammal. Marias föräldrar var starkt emot förhållandet med den 11 år äldre Pablo men trots det gifte sig paret när Maria var 15 år. 

Enligt Henao släpper hon nu den 523 sidor långa boken i hopp om att unga människor ska förstå hur många liv som spillts för den colombianska kokainmarknaden. 

En hemlighet hon hållit på 

Trots att Henao uppger att hon var kär då hon träffade Escobar menar hon att hennes syn på honom långsamt förändrades – från att vara drömprinsen till en fullskalig psykopat. 

Redan från starten var Pablo Escobar i långa perioder utan att förklara varför och han flörtade konstant med andra kvinnor. I flera passager skriver Maria om samlivet med Escobar. Hon beskriver sig som "paralyserad av skräck" första gången paret var intima med varandra. 

Före detta kokainkungen Pablo Escobar tillsammans med hans fru Maria Henao och deras son Juan Pablo på en fotbollsmatch i Bogota, Colombia.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

– Jag var inte redo, jag kände ingen sexuell lust och jag hade inte de rätta verktygen för att förstå vad den här intima och intensiva kontakten betydde, skriver hon i boken. 

Vid 14 års ålder blev Maria gravid för första gången, något hon inte ens berättat för sina barn förrän nu. 

Maria Henao förstod inte att hon var med barn då Escobar tog henne till en klinik där en äldre kvinna förde in plasttuber i hennes mage. Hon trodde att hon fick någon form av preventivmedel men då hon fortsatte blöda och ha ont i flera dagar efter ingreppet förstod hon vad som egentligen hänt och ser på händelsen i dag som ett övergrepp. 

Gick från drömprins till fullskalig psykopat

Samtidigt som Escobar tjänade en förmögenhet på sin kriminella verksamhet övergick han till att bli alltmer manipulerande. 

Henao menar att hon för det mesta inte visste något om kokainkungens arbete. Hon flydde från "infernot" av att leva med Escobar genom att skapa en egen värld där hon tog hand om parets två barn och samlade dyrbar konst från bland annat Dali och Rodin. 

Maria Henao fördes till en Argentinsk domstol 16 november 1999 efter att hon och hennes son Juan Pablo anklagats för att tvätta pengar.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Efter att ha mördat justitieminister Rodrigo Lara 1984 gick Escobar under jorden. Kontakten med familjen bestod endast av korta besök till Ecobars gömställe dit Maria och hennes barn fördes med ögonbindel av Escobars yrkesmördare. 

"Jag väljer att bära den här smärtan"

I en intervju med Colombias W Radio börjar Henao med att be om förlåtelse den enorma skada hennes döde man orsakat landet. 

– Jag väljer att bära den här smärtan för att skydda mina barn, säger hon intervjun. 

Efter att Escobar sköts till döds av polis 1993 sökte sig Henao och hennes barn bort från Colombia av rädslan att någon av Escobars många fiender skulle vilja dem illa. 

Efter att många länder nekat deras asylansökan bosatte sig familjen i Buenos Aires i Argentina där de bytte namn. Deras identiteter röjdes när de 1999 greps misstänkta för pengatvätt. 

Tidigare i år greps Maria och hennes barn igen, anklagade för att ha hjälpt en drogsmugglare att gömma pengar. 

Maria nekar till alla anklagelser och menar att hon och hennes barn återigen blir orättvist utpekade på grund av de brott som deras make och pappa begått. 

Boken "Mitt liv och mitt fängelse med Pablo Escobar" släpps 15 november.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.