Lars Ohly. Stödet för vänsterpartiet minskar. Göran Hägglund. Det ser dystert ut för kristdemokraterna. Foto: Mikael Sjöberg/Sven Lindwall
Lars Ohly. Stödet för vänsterpartiet minskar. Göran Hägglund. Det ser dystert ut för kristdemokraterna. Foto: Mikael Sjöberg/Sven Lindwall

På väg ut ur riksdagen

Publicerad
Uppdaterad
Demoskops marsmätning är en våt dröm för partistrateger på båda sidor om blockgränsen.
Tänk så mycket lättare livet skulle bli om nästa val resulterade i att vare sig vänsterpartiet eller kristdemokraterna kom in i riksdagen.
Att de två riksdagspartier som styrs mest av värderingar ligger risigast till säger ganska mycket om vår tid.
I regeringen är kristdemokraterna ofta kärringen mot strömmen. Partiets kulturkonservativa syn ger allianskamraterna gråa hår. Betoningen av kärnfamiljen sätter käppar i hjulet när de andra partierna vill öka jämställdhet och individens frihet. Kristdemokraternas motstånd mot könsneutrala äktenskap är den yttersta symbolen.
I oppositionen vill vänsterpartiet fortfarande ändra de ekonomiska maktförhållandena. De går till val på stora skattehöjningar och massor av nya jobb i offentlig sektor. De säger nej till gemensamt valmanifest med socialdemokraterna och att överge kravet på att lämna EU är det inte tal om.
Oavsett vem som vinner nästa val skulle det bli lättare att regera om vänsterpartiet och kristdemokraterna inte kom in i riksdagen.
Och just nu ser det alltså enligt Demoskop ut som om det kan bli så. Vänsterflygeln och moralhögern kan vara på väg ut ur parlamentet.
Det beror på att konfliktnivån är låg efter i ett välfärdssamhälle som Sverige. I synnerhet när ett antal goda ekonomiska år har passerat.

I stället för ideologisk
kamp blir politik en tävlan om att se till att folk har det så bra som möjligt. Det handlar om ekonomiskt välstånd, bra service, jobb och bostad, men inte så mycket om makt och ägande eller om att en viss moral ska vara vägledande.
Politikerna har blivit samhällsingenjörer som trängs i mitten av värderingsskalan. De nya moderaterna fick framgång när de tog steget dit. Nu fortsätter de på den inslagna vägen med att utmana socialdemokraterna på att vara bäst på att få mest ut av den välfärd som betalas via skatterna.

Och väljarna tycks alltså uppskatta trängseln i mitten. Men samtidigt gör bristen på grundläggande värderingar att de blir mer ombytliga.
Ingen partiledning kan känna sig säker. Socialdemokratiska väljare kan rösta på moderaterna och tvärtom.
Det gäller att satsa rätt om man ska vinna, både på rätt sak och på rätt person.
Men ideologierna är om inte döda så åtminstone rejält urblekta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag