Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

På spaning efter dansbandsbussar

Jerry Prütz - mannen bakom boken "Vägspan – Dansbandsbussar på turné." Foto: Jakob Kindesjö
LINKÖPING. Det började som en galen ide för att bli en del av favoritklubben Sunkit. Nu har sju års spaning på dansbandsbussar blivit en bok, "Vägspan - Dansbandsbussar på turné".
- Det rör sig om flera tusen spaningar, men bara ett hundratal har valts ut, säger författaren Jerry Prütz.
”26/3 2001. Lasse Stefanz Volvobuss gled in genom Smålands Jerusalem. Var de på väg mot Parkhallen i Tranås eller någon annan klassisk dansmetropol?”, ”Mats Bergmans verkar ha slut på soppa, dom inhandlar även varsin korv med senap på Statoil i Norrköping.”, ”Bhonus buss i Borås spelar på vår personalfest. Bussen är smutsig, nu står det I love you på den.”

200 sidor buss

Så inleds några av spaningarna i den över 200 sidor tjocka ”Vägspan – Dansbandsbussar på turné. Den gamle hårdrockaren och Linköpingsbon Jerry Prütz startade sitt spaningsprojekt av en enda anledning. Att finnas med på favoritklubben Sunkits hemsida på nätet, en musikklubb på Folkungagatan i Stockholm för udda och bortglömd populärmusik, bland annat dansbandsmusik från 70-talet.
- Det gällde att komma på den mest konstigaste idén och göra verklighet av den. Just då pendlade jag rätt mycket mellan Borås och Linköping och fick se rätt mycket bussar, då fick jag iden att varför inte spana på dansbandsbussar.

Spanande

Första spaningen blev dansbandet Dates smutsvita buss vid en korvkiosk i Mellerud 27 november 2000 och sedan dess har spaningarna bara rullat på. Totalt handlar det om säkert ett tusental men Jerry har långt ifrån varit ensam om att ligga i buskarna och spana.
- Det har varit allt från Magnus Carlsson i Weeping Willows, folk på DN, TV4 och Håkan Hellström som har hört av sig med spaningar.
Boken ger en inblick i allt från bussarnas kondition till händelser som inbrott och dansbandsmedlemmarnas turnéliv. Enligt Jerry är boken inte ute efter att förlöjliga dansbanden, snarare att hylla dem.
- Jag får mer och mer respekt för den här typen av musik. Oavsett om det handlar om hard metal eller dansbandsmusik så går det hela ut på att träffas och bjuda på bra underhållning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!