Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

P4-chefens kritik – i protestbrev till hovet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Madeleine och Chris bjöd på många leenden i Gävle, men inte så många intervjuer. Det har fått chefen för Sveriges radios P4 Gävleborg, Leif Eriksson, att ilskna till ordentligt.
Foto: David Sica/STELLA PICTURES
I ett brev till hovet konstaterar Leif Eriksson att prinsessan Madeleine "vägrar systematiskt att ge medierna tider för intervjuer och frågor".
Foto: Linn Fogelberg
"Att ständigt undvika intervjuer är inte i linje med den svenska demokratin och egentligen inte heller utifrån vad kungahuset säger sig vara: nämligen en monarki i tiden", skriver Eriksson.
Foto: David Sica/STELLA PICTURES
Margareta Thorgren, hovets informationschef.
Foto: KUNGAHUSET.SE
Det blev rena pusskalaset när Ewa och Olle Westling, prins Daniels föräldrar, träffade Chris O'Neill och prinsessan Madeleine på slottet.
Foto: David Sica/STELLA PICTURES

Prinsessan Madeleine besökte i måndags Gävle tillsammans med maken Christopher O'Neill.

Under besöket vägrade hon att ge medierna tid för intervjuer och frågor - vilket fick chefen för Sveriges Radios P4 Gävleborg att ilskna till och i ett brev till hovet ifrågasätta prinsessans beteende.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger att hovet tagit till sig brevet budskap.

– Självklart tar vi till oss av kritiken, det ligger helt i vår informationspolicy att vara öppna och tydliga.

Chefen och ansvarige utgivaren på P4 Gävleborg, Leif Eriksson, skrev på onsdagen ett öppet brev till hovet. Där kritiserar han att prinsessan Madeleine systematiskt vägrar att ge medierna tider för intervjuer och frågor.

Det var prinsessans besök i Gävle i måndags som fick bägaren att rinna över.

– Som publicist och utgivare måste man påtala detta. Hon är en del av kungahuset och har de plikterna. Hon är hertiginna över Gästrikland och Hälsingland och kronprinsessans man är från länet. Det gör att det finns ett stort intresse hos oss, säger Leif Eriksson.

"Väldigt frustrerande"

Även andra tidningar som fanns på plats vid besöket känner igen sig i bilden.

– Det var väldigt frustrerande att inte kunna ställa några frågor och att inte kunna göra sitt jobb. Det kändes absurt. Jag bevakade prinsessans besök under hela dagen och på alla platser de besökte fanns det anvisade platser för media, det var lite boskapskänsla, säger Sofia Öhlander, reporter på Gefle Dagblad.

Arbetarbladet skriver på ledarsidan under rubriken "Prinsessan på ärten" att Leif Eriksson gjorde rätt i att skriva brevet.

– Maktens arrogans ser ut på det här sättet. Istället för att svara på frågor, puttriga studiebesök och tomma leenden. Hertiginnan gör så här mot sina undersåtar, av den enkla anledningen att hon vet att hon kan, skriver Jenny Wennberg.

Rätt att vara reserverad

Hon menar också att det finns ett enkelt sätt för prinsessan Madeleine att slippa offentligheten, nämligen att avstå från sina privilegier.

Men Patrik Åkesson, ordförande Rojalistiska föreningen, menar att prinsessan har rätt att vara reserverad när journalister ställer frågor.

– Jag vet inte vilka frågor P4 Gävleborg tänkte ställa, men man kan ju misstänka att det inte enbart handlade om frågor om hertiginnedömet och vad hon tycker är viktigt där utan man kan ju på sannolika grunder misstänka att frågorna skulle vinklas, säger han.

"Det stämmer inte"

Hovets informationschef Margareta Thorngren.
Foto: Kungahuset.se

Hovets informationschef Margareta Thorgren, säger att man tar till sig av kritiken eftersom kungahuset strävar efter att vara så öppna som möjligt. Hon säger att kritiken kom lite oväntat och att prinsessan Madeleine har fått den här informationen och sett brevet.

– I det här konkreta fallet i Gävle var det inte utlovat något mediemöte eftersom det var ett fullt program och tajt om tid. Det stämmer inte att prinsessan inte gett några intervjuer, det har varit spontanintervjuer och hon svarade på frågor även i måndags.

Leif Eriksson vädjar till hovet att tänka om och vill se att det i framtiden görs plats för intervjuer i framtiden. I morgon torsdag möts han och hovets informationschef Margareta Thorgren för en diskussion i P1 Morgon.

Här är hela brevet:

Prinsessan Madeleines besök i Gävle ovärdigt både för kungahuset och demokratin


Återigen har prinsessan Madeleine, tillika hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, varit på ett officiellt besök i länet.

Tyvärr upprepas hennes framträdandet gång efter gång. Prinsessan vägrar systematiskt att ge medierna tider för intervjuer och frågor.

Journalister och fotografer föses ihop i fållor och kan möjligen ropa någon fråga när prinsessan leende passerar.

Prinsessan, Hovet och ytterst kungafamiljen har satt detta beteende i system.

2004 gjorde Madeleine sitt första besök i länet och besökte bland annat Växbo Lin. Vägrade tala med medierna.

2009 besökte hon Svebovallen i Harsa - samma beteende även då och nu senast i måndags i Gävle. Och exemplen är fler.

Jag vet naturligtvis inte hur prinsessan är uppfostrad men jag är övertygad om att hon nu som 33-åriging och offentlig person hela sitt liv inser sin roll i monarkin och att hertiginneskapet faktiskt betyder något också i verkligheten.

Att ständigt undvika intervjuer är inte i linje med den svenska demokratin och egentligen inte heller utifrån vad kungahuset säger sig vara: nämligen en monarki i tiden.

Men är det då så viktigt att hon ställer upp för medierna kan ju en och annan fundera?

Ja det är det. Hon är en del av vårt statsskick, hon betalas av oss skattebetalare, hon har makt och ett offentligt uppdrag. Hon är dessutom hertiginna för vårt län.

Många intressanta frågor om bland annat just detta blir inte ställda i och med detta beteende som hittills accepteras av medierna och som sagt satts i system av prinsessan.

Det är nu dags att ändra på detta. Uppvisningen i Gävle nu senast är ovärdigt en modern monarki och ett envist Garbouppträdande är amatörmässigt.

Det är med andra ord hög tid att prinsessan Madeleine inser sitt ansvar och sitt uppdrag under ett officiellt besök.

Att vinka och le räcker inte och att se sig själv höjd över demokratin och öppenheten är obegriplig och unken.

Redan till nästa besök kan prinsessan tänka om och avsätta tid till länets medier för intervjuer så att läsare, tittare och lyssnare får sitt rättmätiga intresse av prinsessans roll och åsikter belysta.


Leif Eriksson

Chef och Ansvarig utgivare P4 Gävleborg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.