Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här avslöjar Al-Duhans bil relationen till reportern

SR tillsätter ny internutredning om reporters relation till islamist. Hör Ekot-chefen i intervju i Sveriges Radio.
Raad Al-Duhan.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET
Reportern har nu avslutat sin anställning på Sveriges Radio.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Raad Al-Duhans bil.

Här står Raad Al-Duhans bil felparkerad vid SR-reporterns bostad i Stockholm. 

En vecka senare deltog hon i ”Studio Ett” och sa bland annat att det är en ”låg ribba beviskravsmässigt” för att utvisa personer enligt lagen om särskild utlänningskontroll. 

Nu tillsätter Ekot en ny intern granskning om fallet efter uppgifterna i DN, rapporterar radion.

”Jag behöver med hjälp av företagets olika specialister, HR och så vidare återigen gå igenom det här ärendet ur olika aspekter”, skriver Ekots chef Klas Wolf-Watz i ett internt meddelande.

Doku avslöjade för två veckor sedan att en reporter på Sverige Radio Ekots redaktion lämnat sin tjänst efter att det framkommit uppgifter om att hon hade en privat relation med islamisten Raad Al-Duhan – som hon rapporterat om.

Han bodde då i Gävle och hon i Stockholm – och SR-journalisten har hävdat att de inte hade en relation under tiden rapporteringen om honom pågick.

Den sista gången reportern deltog i radion om fallen med de utvisningsdömda islamisterna var den 23 juli förra året. Då var hon med i ”Studio Ett” i en sändning som handlade om att Raad Al-Duhans far, den så kallade Gävle-imamen Abo Raad, hade stämt svenska staten på grund av utvisningsbeslutet mot honom.

Reportern refererade i sändningen till sin granskning av LSU-fallen och sa bland annat att ribban för beviskraven är låg när lagen tillämpas. Vid den tidpunkten hade reportern och hennes familj redan etablerat en privat relation med Raad Al-Duhan. Det framgår bland annat av brev som mamman och styvpappan skickat till Säpochefen.

Felparkerad bil avslöjar

Veckan innan stod Raad Al-Duhans bil felparkerad utanför hennes lägenhet i Stockholm. Det var en av totalt sex p-böter han ådrog sig i kvarteren kring bostaden i centrala Stockholm under våren och sommaren 2020 innan reportern hade slutat på Sveriges Radio. Den första så tidigt som den 13 mars 2020, vilket Dagens Nyheter avslöjade. Då pågick fortfarande reporterns granskning. En och en halv månad senare, i slutet av april, gjorde hon ett inslag om Al-Duhan och hans pappa som då åtalats för att ha misskött sin anmälningsplikt. 

I förundersökningen mot den 36-årige islamisten framgår det att han bland annat kommit en hel dag försent att anmäla sig och då uppgett att han varit i Stockholm.

En polis i receptionen berättar i förhör:

”Han sa att han glömt och att han blivit påmind av en journalist som sagt åt honom att komma i tid och att han kunde bli dömd om han inte gjorde det.”

– Det här var ju särskilt allvarligt för han medgav att han varit i Stockholm och han ska inte kunna röra sig på det sättet, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman till Dagens Nyheter.

Tillsätter intern utredning

Sveriges Radio har framhärdat i att saken är ett personalärende och att de inte vill tillsätta en extern utredning. Olika företrädare för SR har sagt att uppgifterna de hade i september i fjol – när Ekots chef Klas Wolf Watz fick kännedom om relationen – inte var desamma som i Dokus granskning.

Efter de nya uppgifterna i Dagens Nyheter har Ekot-chefen Klas Wolf Watz beslutat att tillsätta en ny intern utredning. Det handlar framför allt om att situationen kan ha varit annorlunda när reportern jobbade på Ekot.

– Jag har sagt sen i september att om det kommer fram nya uppgifter får vi göra en omprövning på det material som publicerats, säger Wolf Watz till Expressen.

Så du kan alltså inte säga något om ni kommer agera på de här uppgifterna?

– Vi ska ta ett omtag och gå igenom ärendet. Det här är DN:s uppgifter och vi behöver gå igenom det med hjälp av HR-specialister och andra specialister (inom SR reds. anm.) och sen se vad den genomgången ger.

Men finns det någon anledning att ifrågasätta DN:s uppgifter. Det handlar ju om parkeringsböter utanför hennes bostad.

– Det finns det inte. Men jag måste skaffa mig en egen bild och utifrån det fatta ett beslut

Från storm till orkan

Såväl imamen som hans son har dömts för att ha hotat Expressens Anna Gullberg, när hon var chefredaktör för Gefle Dagblad.

 ”Jag ska döda Anna Gullberg, jag ska plocka bort henne.” Så sa Raad al-Duhan i februari 2016 till polisen.

Expressen har pratat med flera personer på Sveriges Radio som vittnar om att kopplingarna mellan reportern och den utpekade islamisten skakat om medarbetare och att den interna kritiken inte lagt sig.

– Förra veckan var stormig och den här veckan började med orkan, säger en av flera medarbetare som Expressen har talat med i radiohuset.

Personen syftar dels på den kritik som riktats externt mot Sveriges Radio, främst från Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, men även på den kritikvåg och oro som sveper internt genom radiohuset.

– Många befarar att det här är en skugga över alla redaktioner som vi får dras med under valrörelsen inför nästa år, säger en mångårig medarbetare.

”Underskattade avslöjandet”

– Jag tror att ledningen har underskattat kraften i det här avslöjandet från Doku. Det här är just den typ av uppgifter som vi alltid kunnat hålla borta från vår dörr. Vi har kallat det för nonsens när vi kritiserats av framför allt personer på yttersta högerkanten, nu kan vi inte göra det längre.

Dagarna efter avslöjandet hade ledningen för SR gruppmöten med medarbetarna där krisen diskuterades, enligt uppgift till Expressen. Det finns en oro att krisen kommer att användas som argument för de politiker som vill göra stora nedskärningar i public service.

En person i chefställning har av flera personer sagts framföra hård kritik mot ledningens hantering av fallet med Al-Duhan. Personen sägs tillhöra en falang som redan från början ifrågasatte opartiskheten i reporterns granskning.

– I den mån jag skulle haft kritik vore det något skulle ta internt, men jag känner inte igen mig i bilden du beskriver, säger chefen.

Expressen söker Sveriges Radios vd Cilla Benkö som står fast vid att ledningen agerat helt rätt i hanteringen av fallet.

– Baserat på den informationen som chefen hade – när reportern självmant valde att lämna ekoredaktionen, baserat på det, så fattade han rätt beslut, sa hon i en debatt mot Peter Wolodarski i TV4 på måndagskvällen.

– Det fanns ingen information då som var av så stort allmänintresse att man skulle gå ut och publicera det.

I förundersökningen mot den 36-årige islamisten framgår det att han bland annat kommit en hel dag försent att anmäla sig och då uppgett att han varit i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.