Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Özz Nûjen: ”Barn ska inte behöva jobba”

Özz Nûjen besökte Indiens slumområden. Foto: Gustav Wistre

I Indiens slumområden är levnadsförhållandena nästintill ofattbara. De som drabbas värst är mammor och barn.

Inför Mammagalan besökte komikern Özz Nûjen ett av dessa områden för att belysa Läkarmissionens arbete.

Berg av sopor skapar en stank som inte ens lokalbefolkningen har vant sig vid. Men det är i dessa områden som de flesta av dem bor.

I slumområdet Asha i Indien är levnadsförhållandena närmast omöjliga att förstå. Det är trångbott och ohälsosamt. Hoppet om ett drägligare liv är långt borta.

– När man inte tror att det kan bli värre så kommer regnperioden, och hela området svämmar över vilket leder till att malaria och denguefeber sprids och mitt i det här lever dem, säger Özz i inslaget.

Komikern Özz Nûjen besökte Asha för att göra ett reportage inför Mammagalan om Läkarmissionens arbete i slumområdena. Mammagalan görs till förmån för Läkarmissionen och pengarna som samlas in under galakvällen går till organisationens arbete i olika länder i världen, däribland Indien. 

Drömmer om att få gå i skolan

En av alla som bor i Asha är Sunita. Sedan en tid tillbaka är hon änka. Vissa dagar jobbar hon som städerska och hennes barn går inte i skolan.

När Özz pratar med henne berättar hon att det är svårt att vara mamma i Asha. Hon är rädd att det är för sent för hennes son att börja skolan, men hoppas att hennes dotter ska få möjligheten. Allt hon önskar sig är att hennes barn ska få en trygg framtid.

I Indien träffade Özz Sutina. Här tillsammans med Sutinas son och dotter. Sonen Asis drömmer om att få utbilda sig och bli polis. Foto: Gustav Wistre

Sunitas son Asis har dock en dröm om att få utbilda sig.

– På morgonen följer jag med min farbror och tvättar bilar. Men jag vill gå i skolan för att studera. Jag vill bli polis, säger Asis i inslaget.

Situationen värst för mammor och barn

Veronica Masih arbetar för Läkarmissionen i Indien. I inslaget berättar hon att situationen i slumområdena är illa och att det är värst för mammorna och deras barn.

– När det kommer till familjesorg hamnar all börda hos kvinnorna. Eftersom de inte är utbildade måste de arbeta för att uppfylla de grundläggande behoven hos familjen, säger Veronica Masih.

Özz tillsammans med Veronica Masih som arbetar för Läkarmissionen i Indien. Foto: Gustav Wistre

Hon menar att utbildningen är nyckeln till framtiden och Läkarmissionen hjälper mammorna att få barnen att gå i skolan.

– Som mamma kämpar de med att få en ordentlig utbildning till sina barn. Vi registrerar dem i vår barnklubb och förskoleutbildning och sedan skickar vi dem vidare till en skola, säger Veronica i inslaget.

”Barn ska inte behöva jobba”

Många av barnen hjälper till med att arbete för att få ihop pengar till familjen. Att filma barnarbete i Asha är strängt förbjudet, men Özz berättar i inslaget att han under sina dagar i området såg många barn slita hårt för en liten peng.

Özz Nûjen. Foto: Gustav Wistre

Han blir märkbart berörd och berättar att han känner igen sig då han själv arbetade som barn.

– Barn ska inte behöva jobba, barn ska gå i skolan och när jag ser barn här jobba för att försörja familjen känner jag igen mig i det, jag var också tvungen att försörja familjen med så ska det inte vara, säger han i inslaget.

STORA MAMMAPRISET & MAMMAGALAN

På morsdag den 26 maj delas Expressens Stora mammapris ut för andra året i rad på Mammagalan i Kanal 5, Dplay och Expressen TV med start 20:00. Vinnarna utses av en jury som består av artisten Lina Hedlund, Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius, skådespelaren Bahar Pars, programledaren Kodjo Akolor, samt Expressens krönikör och reporter Atilla Yoldas.

Galan leds av Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren.

Mammagalan görs i samarbete med Läkarmissionen. Köp en morsdagspresent som räddar liv: Swisha 150 kronor till 90 00 217 så får en fattig mamma föda barn på sjukhus, i stället för hemma i hyddan. Hämta ett fint morsdagskort på läkarmissionen.se.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!