Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Marina Ovsjannikova hyllas – ställs inför rätta

Redaktören: ”Nej till krig – tro inte på propaganda”
Foto: Channel 1
Foto: Facebook
Foto: novaya gazeta

Tv-redaktören Marina Ovsjannikova, 44, kallas Rysslands modigaste kvinna efter kuppen i direktsänd tv – där hon anklagade den statliga tv-kanalen för att ljuga och krävde ett stopp för Ukrainakriget: 

Nu avslöjas att tv-kuppen var välplanerad.

– För två dagar sedan berättade hon för mig hur hon skulle göra, säger en väninna till tidningen The Guardian.

Efter en rättegång i Moskva på eftermiddagen släpps hon nu fri, men ska betala 30 000 rubel i böter – motsvarande runt 2 700 kronor, rapporterar Reuters.

”Jag ångrar inte vad jag gjorde”, skriver Marina Ovsjannikova på Twitter.

Marina Ovsjannikova tvekade inte när hon klev in i tv-studion – bakom nyhetsankaret Ekaterina Andreeva – i direktsändning av det populära nyhetsprogrammet ”Vremya”. 

I händerna höll hon upp en banderoll med det handskrivna budskapet: 

”Tro inte på propaganda. De ljuger för er här.”

Banderollen innehöll också de engelska orden ”NO WAR”.

Men programledaren Ekaterina Andreeva, en av Rysslands populäraste och mest kända tv-personligheter, fortsatte att läsa upp inledningen till ett reportage om hur västerländska sanktioner ska motverkas i Ryssland. 

På tisdagseftermiddagen berättade vänner till Marina Ovsjannikova för den brittiska tidningen The Guardian att tv-kuppen var välplanerad. 

– Ilskan har byggts upp hos henne ända sedan kriget startade. För två dagar sedan berättade hon för mig hur hon skulle göra det, säger en kvinna. 

Väninnan beskriver samtidigt Marina Ovsjannikova som en ”mycket godhjärtad kvinna” som ”verkligen bryr sig om människor, sina vänner.”

– Samtidigt var hon, som en som har arbetat för staten, extremt rädd för systemet och för att förlora det liv hon byggt upp – tills i går kväll. 

Marina Ovsjannikova greps efter tv-kuppen i går kväll av rysk polis.

I vanliga fall görs tv-sändningarna tillgängliga för nedladdning på tv-kanalens hemsida i efterhand, men gårdagens nyhetssändning har inte lagts upp. 

Släppte förinspelad video

Före tv-kuppen spelade Marina Ovsjannikova in en video som sedan spreds via sociala medier i Ryssland:

– Det som händer i Ukraina är ett brott. Och Ryssland är angriparen här. Och ansvaret för denna aggression vilar på en enda mans samvete: Vladimir Putin. Min far är ukrainsk. Min mamma är ryska. Och de har aldrig varit fiender. Och det här halsbandet jag bär är en symbol för det faktum att Ryssland omedelbart måste avsluta detta brödrakrig. Och våra broderliga folk kommer fortfarande att kunna sluta fred. Tyvärr har jag ägnat många av de senaste åren åt att arbeta för Channel One, med Kreml-propaganda, och jag skäms djupt över detta.

Marina Ovsjannikova bor i Moskva med sina två barn.

Marina Ovsjannikova fortsätter: 

– Jag skäms över att jag lät lögner komma från tv-rutan. Skäms över att jag tillät zombifiering av ryska människor. Vi var tysta 2014 när allt detta precis hade börjat. Vi protesterade inte när Kreml förgiftade Navalnyj. Vi tittade bara tyst på denna anti-mänskliga regim i arbete. Och nu har hela världen vänt oss ryggen. Och de kommande tio generationerna kommer inte att tvätta bort fläcken från detta brödrakrig. Vi ryssar är tänkande och intelligenta människor. Det är enbart i vår makt att stoppa all denna galenskap. Gå och protestera. Var inte rädd för någonting. De kan inte låsa in oss alla.

https://twitter.com/expatua/status/1503477321642217483?s=20&t=dmWyoJNVn1fFgMRovCo3zg

Marina Ovsjannikova föddes i staden Odessa i södra Ukraina 1978 och har studerat på både Kuban State University och Russian Presidential Academy of National Economy And Public Administration, RANEPA. 

Mamma kom från Ryssland, pappa från Ukraina. 

Marina Ovsyannikova föddes i Ukraina.

Tv-intervju med Trumps advokat

Efter examen 2005 började hon arbeta på en radiostation, men anställdes sedan av tv-kanalen Channel One, som har den ryska staten som huvudägare.

Förra året gjorde hon bland annat en uppmärksammad intervju med en av Donald Trumps advokater. 

Marina Ovsjannikova intervjuade förra året Donald Trumps advokat.
Foto: Facebook

Marina Ovsjannikova bor i Moskva tillsammans med sina två barn, en son och en dotter. Ex-maken Igor Ovsyannikov är också journalist och arbetar på tv-kanalen RT, Russia Today, som ingår i den statliga ryska nyhetsbyrån Rossija Segodnja.

När journalister fick tag i honom per telefon på tisdagsmorgonen svarade han bara helt kort: 

– Adjö. 

På sin instagramsida skriver Marina Ovsjannikova att hon är en ”glad mamma” som gillar fitness, simning i öppet vatten – och Golden retrievers. 

Bland dem som nu hyllar henne i sociala medier finns den tidigare amerikanske presidentkandidaten Bernie Sanders. 

https://twitter.com/SenSanders/status/1503504857449353226?s=20&t=FUmZG_ngDyiVRFrLpZEbYA

Anklagas för förtal av ryska försvaret

Efter tv-kuppen greps Marina Ovsjannikova av rysk polis och fördes till en polisstation i Moskvastadsdelen Ostankinsky. Men när människorättsadvokaten Daniil Berman, som nu företräder tv-redaktören, besökte polisstationen i morse fanns hon inte där.

– Hon är inte kvar där, och hon finns inte heller på någon annan polisstation i staden, sa advokaten Daniil Berman, som själv greps av rysk polis i samband med en demonstration mot polisvåld i maj 2020, till den ryska nyhetstidningen Meduza. 

Marina Ovsjannikova.

Hon anklagas för att ha ”förtalat Rysslands väpnade styrkor” och riskerar, enligt flera medier, att åtalas enligt en ny lag som kan ge upp till 15 års fängelse. 

Men på tisdagseftermiddagen uppgav den ryska tidningen Novaya Gazeta på Twitter att Marina Ovsjannikova prövas enligt den mildare lagen om administrativa brott. Om hon döms enligt den blir straffet maximalt 15 dagars fängelse. 

Vid 15-tiden publicerade tidningen också en nytagen bild på henne och advokaten Anton Gashinsky inifrån domstolen.

Senare kom besked om att hon nu släpps fri, men åläggs att betala 30 000 rubel i böter – motsvarande runt 2 700 kronor, rapporterar Reuters.

”Jag ångrar inte vad jag gjorde. Oavsett konsekvenserna. Jag kommer att bära det som en hedersmedalj”, skriver Marina Ovsjannikova på Twitter.

https://twitter.com/novaya_gazeta/status/1503734422364999685?s=20&t=_9OfPQOhUIpbMORcJovUFA

Kremls pressekreterare Dmitry Peskov beskrev på en pressträff på tisdagen Marina Ovsjannikovas kupp som ”huliganism” och hävdade att tv-kanalen nu ”hanterar detta”.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj riktade samtidigt i ett tv-tal ett personligt tack till ”kvinnan som gick in i tv-studion  med en banderoll mot kriget”.   

Journalistorganisation kräver frisläppande

Ravina Shamdasani, talesperson för FN:s byrå för mänskliga rättigheter, sa vid en nyhetsbriefing i Genève på tisdagen att ryska myndigheter bör se till att Marina Ovsjannikova ”inte utsätts för några repressalier för att hon utövat sin rätt till yttrandefrihet”.

Den europeiska journalistorganisationen EFJ kräver i ett uttalande att Marina Ovsjannikova släpps omedelbart. 

”Väldigt många unga som drabbas”

Städer som Mariupol, Kherson och Mykolaiv är omringade av ryska trupper - och civilbefolkningen får utstå en tuff kamp. Expressen Magnus Falkehed rapporterar direkt från Ukraina.

Hit förs krigsskadade djuren i Ukraina: ”Måste få frid”

Djurskyddet på polska gränsen tar hand om skadade djuren, hit förs krigsskadade djuren i Ukraina.

Här bryter sig aktivister in i ryske oligarkens lyxhus

Videon visar insidan av den ryske oligarken Oleg Deripaskas exklusiva townhouse I Knightsbridge-området i London. Det var under måndagen som fyra aktivister bröt sig in i fyravåningshuset, och krävde att fastigheten skulle användas som husrum för ukrainska flyktingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.