Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ovissheten om Ryssland oroar: ”Måste avskräckas”

Ann Linde (S): "Oroad över den aggressiva retoriken”
Ann Linde talade på en pressträff i Bryssel på måndagen.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin, Rysslands president.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Ann Linde deltog i ett möte med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Nato-chefen Jens Stoltenberg på måndagen.
Foto: OLIVIER MATTHYS / AP TT NYHETSBYRÅN

Representanter från Ryssland och Ukraina ska mötas i Paris på onsdagen. 

Ann Linde, Sveriges utrikesminister, säger att syftet med mötet är att lösa konflikten diplomatiskt.

– Om Ryssland inte blir avskräckt och diplomatin inte lyckas och man bestämmer sig för att göra någonting kan det vara på en hel skala, säger hon i P1 Morgon. 

Spänningarna mellan Ryssland och Ukraina

Läget på den ukrainska gränsen blir allt mer spänt. Därför ska representanter från Ryssland och Ukraina hålla ett möte i Paris på onsdagen, enligt uppgifter till AFP. 

Det är Tyskland och Frankrike som tagit initiativ till mötet, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde i ”P1 Morgon” på tisdagen. 

– Man försöker få liv i den process som ska lösa konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Det finns ju Minskavtalet för att hitta en lösning med svar på hur det ska gå till, som både Ryssland och Ukraina skrivit under för en lång tid sedan. Det har inte fungerat, nu har Frankrike och Tyskland tagit tag i det på ett förhoppningsvis framgångsrikt sätt, säger Ann Linde i P1. 

”Vill lösa diplomatiskt”

Enligt Ann Linde är ”alla steg på diplomatins väg” viktiga – och nämner bland annat att man inte fått Ryssland att erkänna att man är en part i konflikten. 

– Vi vill lösa de här frågorna diplomatiskt, inte med militär. 

Ryssland har mobiliserat militär vid den ukrainska gränsen under en längre tid, och nu har Nato också stärkt sina styrkor i östra Europa som en följd. 

Linde: Så kan Ryssland gå tillväga 

Om förhandlingarna misslyckas rör det sig om en ”hel skala” av angrepp som Ryssland kan ta till, enligt Ann Linde. 

– Vi är tämligen överens om att det inte kommer vara antingen en storskalig militär invasion som syftar till att ta hela Ukraina eller ingenting. Om Ryssland inte blir avskräckt och diplomatin inte lyckas utan man bestämmer sig för att göra nånting kan det vara på en hel skala, säger Linde och fortsätter: 

– Det kan vara hybrid krigsföring, ett litet militärt angrepp, destabilisering, att förstöra el- och vattenförsörjning, säger Linde i P1. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.