Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Övervakades dygnet runt – lyckades ändå gå till attack

Ahmed Aathil Mohamed Samsudeen låg bakom attacken i Nya Zeeland.
Foto: GREG BOWKER / AP/ TT
Ahmed Aathil Mohamed Samsudeen tog tåget från moskén i Glen Eden till affären i New Lynn.
Foto: BRETT PHIBBS / AP/ TT
Sju personer skadades i attacken.
Foto: BRETT PHIBBS / AP/ TT

IS-anhängaren Ahmed Aathil Mohamed Samsudeen övervakades av polis dygnet runt.

Ändå skadades sju personer när han gick till attack med en kökskniv i en butik i Auckland.

Dådet avbröts efter bara en dryg minut – då terroristen sköts till döds av civilklädda poliser.

Sedan 2016 har han varit listad som ett potentiellt terrorhot. Han har svurit trohetsed till IS och spridit terrorsektens propaganda på nätet. 2017 stoppades han på flygplatsen i Auckland – förmodligen när han var i färd med att resa till Syrien. Då var han beväpnad med en jaktkniv. Året därpå fängslades Ahmed Aathil Mohamed Samsudeen efter att åter ha gripits beväpnad med en kniv.

Sedan dess har myndigheterna försökt hålla honom inspärrad – men trots stor oro för att han skulle göra allvar av sina hot släpptes han i juli i år. 

Myndigheter har även försökt utvisa honom i flera år innan attacken, men försöken har misslyckats eftersom han varit inspärrad, rapporterar Reuters

IS-terroristen Samsudeen övervakades

I 53 dygn följde 30 poliser vartenda steg Samsudeen tog. Så även på fredagen när de följde med honom när han tog tåget från moskén i Auckland-förorten Glen Eden till en stor matvaruaffär i närliggande New Lynn. Men de följde inte med in i butiken. 

Efter omkring tio minuter inne i butiken slet Samsudeen plötsligt till sig en stor kökskniv, började skrika ”Allah Akbar” och gick till attack. På bara 90 sekunder hann terroristen knivhugga fem personer, samtidigt som två andra skadades i det tumult som uppstod i affären. 

De civilklädda poliser som väntade utanför butiken rusade in med dragna vapen och sköt Samsudeen till döds med tio skott.

Polischefen Andrew Coster är nu kritisk till hur den nya zeeländska lagen är utformad – att lagen förutsätter att den misstänkta gör det första draget.

– Vi kan känna till ett uppsåt och ideologi och hysa en stor oro, men det räcker inte för att vi ska kunna vidta tillräckliga åtgärder, säger han enligt AP.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger att man arbetar för att fylla hålen i lagen och utlovar lagändringar innan månaden är slut. 

Lördagens största nyheter i Expressen TV

Nyhetsuppdatering med Johanna Emnéus Ekström

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.