Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Överraskande att Karlsson använder det känsliga ordet

HOPPAR AV. Mattias Karlsson, här på SD:s valvaka i september ifjol, lämnar posten som gruppledare i riksdagen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-toppen Mattias Karlsson trappar ned sitt arbete i riksdagen för att skapa en metapolitisk tankesmedja.

Idén är inte ny – den smidde han redan för tio år sedan med järnrörsmannen Erik Almqvist.

Då kom inspirationen bland annat från högerextremister.

För den som följt Mattias Karlsson under en längre tid kommer det inte som en chock att han nu trappar ned sitt arbete i riksdagen genom att avveckla sig själv som gruppledare.

Pressen är hård på Sverigedemokraternas yttersta ledning – vilket inte minst visats av Jimmie Åkessons sjukskrivning efter valet 2014. Men medan SD-ledaren duckat de interna bråken har Karlsson fått hantera strider. Flera SD-riksdagsledamöter, både före detta och nuvarande, har ett horn i sidan till Karlsson och vill gärna se honom falla.

Den knepiga uppgiften att få ihop gruppledarrollen med ett närvarande föräldraskap gör beslutet att trappa ned förståeligt.

De partikamrater som hade hoppats slippa Karlsson tror jag kommer att bli besvikna. Han sitter kvar i riksdagen och i partiets maktkärna, verkställande utskottet. Han ska också dra i gång en konservativ tankesmedja.

Då använder han ett – för mig – överraskande ord: Han ska jobba med det ”metapolitiska”.

Begreppet metapolitik brukar ofta kopplas till den italienske kommunisten Antonio Gramsci. Tanken är att man ska påverka värderingar, normer och idéer i samhället för att i det långa loppet förskjuta det politiska landskapet i önskad riktning – och på så sätt skapa förutsättningar för mer genomgående politiska förändringar.

Begreppet är kontroversiellt eftersom det i dag till stor del används av den högerextrema så kallade identitära rörelsen, som Mattias Karlsson själv brännmärkt som ”neofascistisk”.

Känsligheten i ordet framgår också i de planer för en tankesmedja som Mattias Karlsson hade redan 2009 och 2010.

Karlsson och Almqvist bollade också mer kontroversiella förslag för tankesmedjan

Karlsson diskuterade då, som så ofta, ideologiska satsningar med Erik Almqvist. Almqvist kom sedan att bli känd för svenska folket när Expressen 2012 avslöjade hur han fräst rasistiska ord som ”babbe” och kvinnoförnedrande ord som ”hora” under en utekväll där han också plockade upp ett järnrör – vilket ledde till att han lämnade riksdagen, partiet och landet.

Klockan ett på natten några dagar för jul 2009 skrev Karlsson i ett mejl, som Expressen tagit del av, till Almqvist om att lansera en tankesmedja:

”Anser att vi bör undvika begreppet metapolitik, då det i princip uteslutande tycks användas av identitärer/Den nya högern.”

Karlsson och Almqvist hade då dragit upp en plan under rubriken ”Från parti till folk- och idérörelse – strategi för en socialkonservativ framtid”.

Bland förslagen om att ge ut böcker, hålla studiecirklar och skapa ett studentförbund bollade de också mer kontroversiella förslag för tankesmedjan:

”Entrism/”infiltrering” och övertagande av befintliga organisationer såsom t ex Skattebetalarnas förening, Nej till EU, Svenska hembygdsförbundet, kulturkonservativa stiftelser etc?”

De funderade också på att segla under den partipolitiska radarn i delar av verksamheten:

”Bildande av partipolitiskt fristående kampanjorganisationer kring enskilda sakfrågor?”

Året därpå, valåret 2010, återknöt Karlsson och Almqvist till planerna på en tankesmedja. Almqvist var ”riktigt imponerad” av den då nästan nystartade hatsajten Fria tider – som kopplats till den identitära rörelsen. Han hänvisade också till en högerextrem skribents term ”reaktion” men tyckte att namnet Motpol var ”klockrent”. Motpol var redan då ett slags nav för den högerextrema identitära rörelsen och Expressen kunde sedan avslöja att Karlsson och Almqvist 2009 medverkat på Motpols sajt, under ett påhittat namn.

Henrik Vinges befordran ger vatten på kvarnen för SD-insiders...

Mattias Karlsson föreslog, i diskussionen med Almqvist, i stället namnet ”Reconquista” eftersom ”Tankesmedjor brukar ju ha latinskt klingande namn”.

Nu – nästan ett decennium senare – verkar Karlssons tankesmedja bli verklighet, och han är inte längre rädd att använda ordet ”metapolitiska”.

För övrigt ger Henrik Vinges befordran till gruppledare för SD i riksdagen mer vatten på kvarnen för de SD-insiders som håller honom som en trolig efterträdare till Jimmie Åkesson. Vinges motståndare kommer då nog inte dra sig för att påminna om att han haft kontakt med ledaren för högerextrema Nordisk ungdom och att han synts på bild tillsammans med företrädare för det italienska fascistpartiet La Destra.