Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överlevde Hitler – nu tigger hon i Stockholm

Papuşa Ciuraru, 81, berättar att hon tjänar mellan 30 och 40 kronor om dagen. För att inte slösa bort inkomsten äter hon bara mat som människor skänker till henne och på nätterna sover hon utomhus
Foto: Gustav Sveidquist
Papuşa visar upp en bild på sina barnbarn.
Foto: Gustav Sveidquist

Hon överlevde nazisterna och folkmordet på romerna under andra världskriget.

Nu tigger Papuşa Ciuraru, 81, på gatorna i Stockholm rapporterar Aftonbladet.

– Jag är här för att jag inte hade någon mat i Rumänien, säger hon till Expressen.

Glittrande julbelysning lyser upp de vintermörka gatorna i Stockholm och bjuder in till värmen på krogar och affärer.

Samtidigt är hundratals romska tiggare förvisade till kylan utomhus och ett liv på gatan.

En av dem är 81-åriga Papuşa Ciuraru som överlevt så väl nazisternas skräckvälde och folkmordet på romer där upp mot en halv miljon romer kan ha mördats.

Aftonbladet var först med att träffa henne utanför Kungshallen i centrala Stockholm.

På lördagskvällen träffade Expressen Papuşa Ciuraru vid Medborgarplatsen på Södermalm. Hon förklarade då att hon kom till Sverige för några veckor sedan, i hopp om ett bättre liv.

– Jag är här för att jag inte hade någon mat i Rumänien, säger hon.

Hennes livsöde är dramatiskt. För Aftonbladet berättade Papuşa Ciuraru hur hennes familj - mitt under andra världskriget 1942 - fördrevs från sitt hem i trakten kring staden Buhuşi i nordöstra Rumänien.

– Jag var liten när det hände. Men jag minns tydligt att det var jättemycket snö ute. Mor och far samlade ihop oss barn, säger Papuşa Ciuraru till tidningen.

Vandrade genom snön

De tvingades i väg till Transnistrien, ett område som erövrats från Sovjetunionen i det som i dag är Moldavien.

– Jag minns hur mor bar mig genom snön i en sele på axeln. Vi hade ingen aning om vart vi var på väg eller vad som skulle hända oss, säger Papuşa.

Till Expressen säger hon:

– Jag minns att det var väldigt blött och väldigt kallt.

I samband med krigsslutet återvände Papuşas familj till Rumänien. Men livet har inte blivit lättare sedan dess.

Förra året beslutade hon sig för första gången för att följa med två av sina barn till Sverige för att tigga. Sen dess har hon återvänt.

– Jag älskar mina barnbarn. Jag gråter när jag inte ser dem. Men jag måste försörja dem så att de kan gå kvar i skolan. Ingen ger något i Rumänien, det är därför jag har kommit hit, säger hon.

Kämpar för överlevnaden

Papuşa berättar att hon tjänar mellan 30 och 40 kronor om dagen. För att inte slösa bort inkomsten äter hon bara mat som människor skänker till henne och på nätterna sover hon utomhus på kartonger som frukthandlarna på Hötorget lämnat kvar.

– Det är iskallt. Huvudet värker och tårna är helt stela och det är så svårt att komma upp på morgnarna.

Förhoppningen är att få plats på något härbärge en natt då och då. För Papuşa Ciuraru har inga planer på att sluta kämpa för sin överlevnad - lika lite nu som när hon och hennes familj deporterades av nazisterna.

– Jag säger ”tack så mycket” och är inte otrevlig. Jag stjäl inte. Vissa ger, andra inte. Det är så det är, säger hon till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.