Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överlevde Förintelsen – nu rasar han mot Google

Max Safir var bara 13 år gammal när han tillsammans med sin bror fördes till ett arbetsläger i Cieszanów.Foto: Montage/Jackeline Perez
Max Safir erbjuder sig att berätta om sina erfarenheter av Förintelsen för Googles Sverigechef Anna Wikland.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han överlevde Förintelsen. Nu reagerar Max Safir, 92, mot hur Google med några enkla sökord hjälper sina användare att hitta en antisemitisk förteckning över svenska judar. I listan beskrivs personer med nedsättande termer, en familj kallas för ett "hot" och förintelseöverlevare hånas.

– Det påminner om tiden före nazismen och om nazismen... Jag blir jättebesviken. Och arg, säger Max Safir. 

Max Safir var bara 13 år gammal när han tillsammans med sin bror fördes till ett arbetsläger i Cieszanów. Senare flyttades tonåringen till ytterligare ett arbetsläger i Starachowice och därefter till förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Han tvingades även gå en dödsmarsch till koncentrationslägret Mauthausen i Österrike. Efter sex år befriades Max av amerikanska soldater i ett av Förintelsens värsta läger, Ebensee. 

Han hade vunnit tillbaka sin frihet, men betalat ett ofattbart högt pris. 

– Jag förlorade hela min familj under Förintelsen, säger han.  

Minnena från nazismen försvinner aldrig. När han håller föredrag på skolor brukar han berätta om en vanlig dag i koncentrationslägren för att barnen ska förstå omfattningen av antisemitismens och nazismens ofattbara ondska. 

– När de tyckte att kvinnorna gick för långsamt med sina barn kunde lägervakterna ta ett spädbarn, veva med det ovanför huvudet och sedan kasta in det i en vägg så att det dog, säger han. 

Han får starka reaktionen när han undervisar på svenska högstadieskolor. 

– Barnen börjar gråta och vill ta på mig efteråt som om de vill kontrollera att jag är verklig. Jag har inga tårar kvar att gråta, men brukar säga till dem att inte gråta för då börjar jag också grina, säger han. 

När Max Safir håller föredrag på skolor brukar han berätta om en vanlig dag i koncentrationslägren för att barnen ska förstå omfattningen av antisemitismens och nazismens ofattbara ondska. Foto: JACKELINE PEREZ

"Det handlade bara om att överleva"

I ett slitet vitt kuvert har han foton tagna de första dagarna efter att han befriades från Ebensee. 

På bilden ser man utmärglade fångar. Max är så tunn att revbenen syns. Han väger bara 24 kilo. Han åt ben från lägrets krematorium för att överleva. 

– Det handlade bara om att överleva en stund till, säger han. 

– Varje dag var jag rädd för att hamna i gaskammaren. Jag trodde inte att jag skulle överleva.

Expressens David Baas har i flera artiklar visat hur den amerikanska IT-jätten Google hjälper till att sprida material som präglas av hat eller som till och med kan innehålla brottslighet.

De senaste dagarna har kritiken växt mot Google och deras ansvar att sprida materialet vidare. 

Baas har bland annat avslöjat hur Youtube, som ägs av Google, hade fortsatt att sprida en video där politikern Bo Nilsson från nazistiska NMR bär en symbol från Nazityskland. Nilsson fälldes, mot sitt nekande, i både tingsrätten och hovrätten för ringa hets mot folkgrupp, men trots domarna och att målet blivit omskrivet låg videon kvar på Youtube. Först efter att Expressens avslöjande så gjordes videon otillgänglig.

Men den nazistiska hetsvideon är inte det enda exemplet på hur Google hjälper till med att sprida hatmaterial.

 

Läs mer: Google stänger ner Granskning Sveriges huvudkonto på Youtube 

Efter sex år befriades Max av amerikanska soldater i ett av Förintelsens värsta läger, Ebensee. Foto: JACKELINE PEREZ

"Påminner om tiden innan nazismen"

Några enkla sökningar räcker för att hamna på en blogg med en antisemitisk lista över svenska debattörer, journalister, författare, tv-personligheter och politiker bland de översta träffarna på Google. Den som klickar in på bloggen kan där läsa om "judarnas makt" och att en viss judisk familj utgör ett "hot".

På bloggen listas nästan ett 80-tal personer med namn, bild och beskrivningar som inte sällan är nedsättande.

– Det här påminner om tiden innan nazismen och om nazismen. Att man hetsar mot judar. Det kommer igen, säger Max Safir om listan. 

I listans beskrivningar av Förintelseöverlevare som Emerich Roth och Ferenc Göndör sätts deras upplevelser inom citattecken för att antyda att Förintelsen inte ägt rum. Göndör, som i text och föreläsningar ägnade en stor del av sitt liv åt att vittna om sina erfarenheter från Förintelsen, sägs på sajten ha ägnat sig åt "det eviga tjatet om judiskt lidande" vars syfte är att skapa "tabu att kritisera judisk makt". Göndör avled 2010.

I ett slitet vitt kuvert har Max Safir foton tagna de första dagarna efter att han befriades från Ebensee. Foto: JACKELINE PEREZ

Besviken på Google

Safir ser citattecknen som ett sätt att så tvivel över Förintelsen. Det upprör honom att Google inte agerar.

– Jag blir jättebesviken. Och arg. Om man säger så, då är man inte människa. Att man inte har förtroende för att det är sant. 

– Det här föder så många tankar att jag inte kan koncentrera mig på att kunna svara, säger han.

Max Safir, som skrivit om sitt liv i boken ”Bäste herrn, låt mig leva”, menar att Google inte förstår hur viktigt det är att stoppa antisemitism. 

– Man förstår inte allvaret. Man förstod inte allvaret inför andra världskriget heller, men det är allvarligt. 

92-åriga Max Safir kommer med ett erbjudande till Googles Sverigechef Anna Wikland:

– Jag kan lära dem om Förintelsen. Jag kan berätta om min historia. Det är bara att höra av sig, säger han.

Expressen söker företrädare för Google för en kommentar om kritiken från Max Safir. 

Läs mer: Justitieminister Morgan Johanson vill öka trycket på Google och Youtube 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.