Överlevde Förintelsen – vill nu stoppa hatet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Emerich Roth.
Foto: Mikael Sjöberg
Diamant Salihu och Salvatore ”Salvan” Scappin.
Foto: Michaela Hasanovic

Emerich Roth, som har överlevt fem koncentrationsläger berättar om sina upplevelser och hur man ska överkomma hatet i det senaste podcast-avsnittet av Salvan & Diamant.

– Den viktigaste lärdomen av Förintelsen är att om människor hade reagerat och protesterat, vilket inte alls var omöjligt, hade den aldrig kunnat äga rum, säger han.

Hör senaste avsnittet av "Salvan & Diamant"

Emerich Roth föddes 1924 i dåvarande Tjeckoslovakien, han var bara 19 år när nazismen kom till hans hemstad sen genomgick han fem koncentrationsläger innan nazismen. I det senaste avsnittet av podcasten Salvan & Diamant berättar han känslosamt om sin livsresa.

– Det går inte att förstå. Det är det bästa jag kan önska för alla, att de aldrig ska förstå. För det kan bara de som varit med om det. Och ibland inte ens dem, säger han om Förintelsen och nazismen.

Överlevde fem koncentrationsläger

Han berättar om när alla judar blev tilldelade den gula stjärnan som skulle visa att de var just judar. I storstäderna kunde man bluffa men i de små städerna var det nästintill omöjligt eftersom det alltid fanns någon som skulle tjalla. Emerich Roth tyckte att det var jobbigt att gå ut för att handla med stjärnan.

Sen kom nästa steg, alla judar i hans hemstad skulle klumpas ihop på ett litet område.

– Man fick besked om att man skulle packa en väska, bara det nödvändigaste och flytta till ett område där det tidigare bodde cirka 300 judar nu skulle det delas mellan 3000 personer.

Men det skulle snart visa sig att det bara var ett steg i ett händelseförlopp som senare skulle leda till en av historiens största massmord av en folkgrupp. Själv överlevde Emerich Roth fem koncentrationsläger.

Förståelse kan ligga i en handskakning

Emerich Roth har genomfört tusentals föreläsningar på skolor runtom i Sverige om sina upplevelser och får möta alla möjliga olika sorters människor. Ibland möter han ungdomar som kallar sig själva för nazister. I stället för att förneka dem så menar han att lösningen till att få människor att lyssna och förstå kan vara så enkelt som en handskakning.

– En handskakning kan vara lösningen till förståelse. Skolans värsting, ibland kallas han för nazist och ibland kallas han för skinnskalle. Jag möter honom halvvägs med en handskakning. Han ringer två eller tre dagar senare och börjar samtalet med att han har börjat tänka. Sen säger han att vara nazist och att tänka, det går inte ihop.

Förintelsen hade kunnat stoppas

Han vill inte prata för mycket om det som har varit, snarare om det som är nu. Men han skickar tillbaka lyssnaren till den tid då hatet fick alldeles för stort utrymme.

– Sanningen är att den viktigaste lärdomen av Förintelsen är att om människor hade reagerat och protesterat, vilket inte alls var omöjligt, hade den aldrig kunnat äga rum, säger Emerich.

Han vill prata om hur det ser ut i skolan i dag och vad det går att göra åt det hatet som finns och att det än i dag finns folk som förnekar Förintelsen.

– Vad man inte förstår är att framtiden sitter fem dagar i skolbänken.

Kärlek förhindrar hatet

Att vara arg eller hämndlysten är inte lösningen för att bli en överlevare.

– Det är fortfarande den kärlek jag fick hemifrån som hjälpte mig att tillhöra den mindre kategorin, av överlevande, som lyckades efter total förnedring resa sig igen och gå vidare i livet som en positiv människa. Som icke-hatare, och kunnat använde de hemska erfarenheterna att hjälpa andra. Jag är verkligen glad och tacksam för att jag lyckades med det.

Lyssna på podcasten här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.