Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överlevare från tsunamin: "Bad till gud och sprang"

Hundratals människor har omkommit under tsunamin i Indonesien.Foto: ACHMAD IBRAHIM / AP TT NYHETSBYRÅN
Flera hjälporganisationer är på plats och letar efter överlevare.Foto: ACHMAD IBRAHIM / AP TT NYHETSBYRÅN
Tsunamin tros ha orsakats av ett jordskred under vattnet efter ett utbrott i vulkanen Krakatau.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Minst 222 personer har dött och ytterligare drygt 800 skadats vid tsunamin som drabbade Indonesien under lördagsnatten.

Nu vittnar flera om nära döden upplevelser under vattnets framfart.

– Jag bara bad till gud och sprang så snabbt jag kunde, säger 23-åriga Lutfi Al Rasyid till AFP.

Tsunamim drog in över Pandeglang, Serang och södra Lampung, beläget mellan öarna Java och Sumatra vid Javasjön och Indiska oceanen under natten mot söndagen.

Bilder från området visar stor förstörelse. Hundratals hus har raserats och flera hjälporganisationer är på plats och letar efter överlevare. I nuläget har minst 222 personer bekräftats döda, medan drygt 800 personer beräknas vara skadade. 

Samtidigt kommer nu vittnesmål från flera drabbade. En av dem är 23-åriga Lutfi Al Rasyid. Han befann sig på stranden i staden Kalianda i Lampung när vågen kom. Plötsligt tvingades han springa för sitt liv.

– Jag kunde inte starta min motorcykel så jag lämnade den och sprang... jag bara bad till gud och sprang så fort jag kunde, säger han till AFP.

"Var rädd att jag skulle dö"

16-åriga Azki Kurniawan vittnar också för AFP om hur han befann sig på ett hotell i Lampung när människor i lobbyn börjare skrika. Först förstod han inte vad som hände och sprang till hotellets parkering för att hämta sin motorcykel.

Men när han kom fram hade parkeringen översvämmats av vatten.

– Plötsligt träffades jag av en en-meters våg. Jag kastades in i ett staket som låg runt 30 meter bort från stranden och höll i det så hårt jag kunde medan jag kämpade mot vattnet som kändes som om det skulle dra mig ner i havet. Jag var rädd att jag skulle dö, säger Azki Kurniawan till AFP.

Orsakades av ett jordskred under vatten

Indonesiska myndigheter tror att tsunamin orsakats av jordskred under vattnet efter ett utbrott i vulkanen Krakatau. 

Det höga tidvattnet som orsakas av fullmånen tros ha bidragit till att tsunamin ökat i styrka.

Svenska utrikesdepartementet  har inte fått in några uppgifter om drabbade svenskar under söndagskvällen. De som befinner sig i området uppmanas följa direktiv från lokala myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.