Överlevande om skräcktimmarna i låsta cellerna

Publicerad

358 människor brann inne i fängelset i Honduras.

Nu berättar överlevande om skräcktimmen från de låsta cellerna.

– Vi kunde inte göra något, säger 18-årige Selbim Adonay.

Hector Daniel Martinez, 32, låg och sov i sin metallsäng i en liten barack tillsammans med hundratals andra när branden bröt ut på tisdagskvällen.

Det blev direkt panik.

– Rädda oss, skrek de.

– Hjälp!

Martinez sprang till barackens enda dörr som var låst.

De väntade hjälplöst på att en vakt skulle låsa upp, men vakten flydde i stället utan att öppna.

– Han slängde nycklarna i panik, säger Martinez.

En fånge som också är vårdare inne på sjukhuset plockade upp dem och började låsa upp cellerna.

Men då var det redan för sent.

Hundratals saknas

Tidigare hade de flesta sprungit till barackens andra ände där det fanns vatten och handfat, i ett desperat försök att komma undan lågorna.

Det visade sig bli ett förödande val.

– 107 människor är döda, säger Martinez som var en av få som överlevde från den baracken, enligt AP.

Totalt dog 358 människor i branden, vilket gör den till århundradets värsta fängelsebrand.

Samtidigt saknas hundratals i fängelset som hade närmare 900 fångar. Flera förkolnade kroppar hittades just vid barackernas badrumsdel.

– Vi hittade två kroppar som satt i ett stort handfat. I andra celler var det likadant, säger polistalesmannen German Enamorado, till AP.

I går samlades anhöriga utanför fängelset, förtvivlade och upprörda över hur katastrofen kunde ske.

Hade inga nycklar

Det finns obekräftade uppgifter om att branden startade i samband med ett fångupplopp. Den lokala borgmästaren, Paula Castro, har sagt att hon fick ett samtal från en fånge som sa att han skulle sätta eld på fängelset.

I går berättade brandkåren om räddningsinsatsen, och om desperationen när de inte hade några nycklar till cellerna. Det tog en timme innan branden var under kontroll.

Selbim Adonay, 18, lyckades också överleva katastrofen.

– Men vi kunde inte göra något själva, vi var hjälplösa, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag