Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Överlevande berättar om den misstänkta kemvapenattacken

Sjuåriga tvillingarna Masa och Malaz. Foto: CNN
Umm Nour överlevde kemvapenattacken i Douma. Foto: CNN

Luftstrupen snördes ihop, kroppen blev kraftlös och munnen fylldes av slem. Så beskriver överlevande från den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien, rapporterar CNN. 

Nu har de överlevande familjerna evakuerats till ett flyktingläger.

I flyktinglägret al-Bol i Aleppoprovinsen i Syrien har hundratals familjer från Douma utanför Damaskus samlats. De är överlevare från den misstänkta kemvapensattacken förra lördagen som ledde till att USA, Storbritannien och Frankrike attackerade Syrien i helgen.

Umm Nour och hennes sjuåriga tvillingdöttrar evakuerades från Douma tidigare i veckan.

– De var två månader gamla när revolutionen började. Vad har de sett i livet – vad känner de till som är rent och vänligt? Allt de har sett är blod, död och skadade, säger Umm Nour till CNN. 

När de evakuerades packade ena dottern ned en docka och sade till dockan att "du kanske kvävs, men du är säker från bomberna", berättar Umm Nour sorgset.

Sakerna de har med sig till lägret luktar fortfarande av den gasen som nästan kvävde dem.

Fick med sig döttrarna från källaren

Familjen bodde i husets källare de sista fyra månaderna i Douma och det var där de var när misstänkta giftgasen släpptes. Umm hörde någon ropa "kemisk gas" och sedan kände hon hur strupen snördes ihop och kroppen blev kraftlös som om allt hon hade i sig hade sugits ur henne. 

Hon lyckades ändå få med döttrarna upp till fjärde våningen där de kände hela huset skaka av den andra attacken.

– Det var som att vara fast mellan två dödar. Den kemiska attacken på de undre våningarna och den andra attacken på de övre våningarna, säger Umm Nour till CNN.

Utanför tältet i flyktinglägret har tvillingarna grävt en tunnel åt myrorna – så att de kan gömma sig ifall lägret bombas.

Många av människorna i flyktinglägret som CNN pratar med är övertygade om att den USA-ledda attacken i helgen framför allt var en del av ett bredare politiskt spel och i väldigt liten utsträckning ett försök att lindra eller avsluta folkets lidande.

En dock som Umm Nours döttrar tog med sig hemifrån. Foto: CNN

"Vi kanske kan återvända"

Malak, 18, var också under mark under den misstänkta kemvapenattacken i Douma. 

– När vi nåddes av lukten började vi kräkas. Min mun fylldes av slem. Jag kunde inte sluta hosta. Vi kom till en klinik där de gav oss vatten och syrgas, berättar Malak för CNN med en saklig röst, som om att gasas i en källare vore en rutinsak.

Hennes man Walid, 23, deras 3-åriga barn och fyra månader gamla bebis befann sig hos hennes svägerska, skyddade från attacken. 

Nu har hela familjen evakuerats till flyktinglägret al-Bol.

– Jag tog den här med mig, säger Walid och håller upp nyckeln till deras hus.

– En dag kanske vi kan återvända, säger han till CNN. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!