Sjuåriga tvillingarna Masa och Malaz. Foto: CNNSjuåriga tvillingarna Masa och Malaz. Foto: CNN
Sjuåriga tvillingarna Masa och Malaz. Foto: CNN
Umm Nour överlevde kemvapenattacken i Douma. Foto: CNNUmm Nour överlevde kemvapenattacken i Douma. Foto: CNN
Umm Nour överlevde kemvapenattacken i Douma. Foto: CNN

Överlevande berättar om den misstänkta kemvapenattacken

Publicerad

Luftstrupen snördes ihop, kroppen blev kraftlös och munnen fylldes av slem. Så beskriver överlevande från den misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien, rapporterar CNN. 

Nu har de överlevande familjerna evakuerats till ett flyktingläger.

I flyktinglägret al-Bol i Aleppoprovinsen i Syrien har hundratals familjer från Douma utanför Damaskus samlats. De är överlevare från den misstänkta kemvapensattacken förra lördagen som ledde till att USA, Storbritannien och Frankrike attackerade Syrien i helgen.

Umm Nour och hennes sjuåriga tvillingdöttrar evakuerades från Douma tidigare i veckan.

– De var två månader gamla när revolutionen började. Vad har de sett i livet – vad känner de till som är rent och vänligt? Allt de har sett är blod, död och skadade, säger Umm Nour till CNN. 

När de evakuerades packade ena dottern ned en docka och sade till dockan att "du kanske kvävs, men du är säker från bomberna", berättar Umm Nour sorgset.

Sakerna de har med sig till lägret luktar fortfarande av den gasen som nästan kvävde dem.

Fick med sig döttrarna från källaren

Familjen bodde i husets källare de sista fyra månaderna i Douma och det var där de var när misstänkta giftgasen släpptes. Umm hörde någon ropa "kemisk gas" och sedan kände hon hur strupen snördes ihop och kroppen blev kraftlös som om allt hon hade i sig hade sugits ur henne. 

Hon lyckades ändå få med döttrarna upp till fjärde våningen där de kände hela huset skaka av den andra attacken.

– Det var som att vara fast mellan två dödar. Den kemiska attacken på de undre våningarna och den andra attacken på de övre våningarna, säger Umm Nour till CNN.

Utanför tältet i flyktinglägret har tvillingarna grävt en tunnel åt myrorna – så att de kan gömma sig ifall lägret bombas.

Många av människorna i flyktinglägret som CNN pratar med är övertygade om att den USA-ledda attacken i helgen framför allt var en del av ett bredare politiskt spel och i väldigt liten utsträckning ett försök att lindra eller avsluta folkets lidande.

En dock som Umm Nours döttrar tog med sig hemifrån.Foto: CNN

"Vi kanske kan återvända"

Malak, 18, var också under mark under den misstänkta kemvapenattacken i Douma. 

– När vi nåddes av lukten började vi kräkas. Min mun fylldes av slem. Jag kunde inte sluta hosta. Vi kom till en klinik där de gav oss vatten och syrgas, berättar Malak för CNN med en saklig röst, som om att gasas i en källare vore en rutinsak.

Hennes man Walid, 23, deras 3-åriga barn och fyra månader gamla bebis befann sig hos hennes svägerska, skyddade från attacken. 

Nu har hela familjen evakuerats till flyktinglägret al-Bol.

– Jag tog den här med mig, säger Walid och håller upp nyckeln till deras hus.

– En dag kanske vi kan återvända, säger han till CNN. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag