Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Överläkarens uppmaning: Testa dig efter utlandsresan

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Fredrik Sund, chefsöverläkare för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Foto: STAFFAN CLAESSON / REGION UPPSALA
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resenärer på Arlanda.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Överläkare Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, varnar för utlandsresenärer som drar med sig deltaviruset hem till Sverige. 

Till skillnad från Folkhälsomyndighetens anser han även att de som fått en första dos bör testa sig när de kommer hem till Sverige. 

”Men jag personligen tycker att det inte är tillräckligt när det gäller delta, två doser ska det vara!”, skriver han i ett Instagraminlägg. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar dock att uppmaningen inte går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Överläkaren Fredrik Sund har tidigare varit kritisk mot den svenska coronastrategin och uppmanade till en nedstängning av samhället under november och december förra året, för att sjukvården skulle kunna hantera den andra, då annalkande pandemivågen. 

Under tisdagen skrev han ett Instagraminlägg där han fokuserar på hur utlandsresenärer för med sig deltaviruset hem till Sverige. 

”Utlandsresorna som vi ser många importfall ifrån”

”Några små orosmoln finns trots allt och det är utlandsresorna som vi ser många importfall ifrån. I Uppsala är 40-50% av alla fall direkt eller indirekt smitta via utlandsresor”, skriver Fredrik Sund. 

Han uppmanar följarna att påminna bekantskapskretsen om att testa sig efter hemkomst från utlandet – om de inte blivit fullvaccinerade med två doser. 

Han skiljer sig då från Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring testning efter hemkomst från utlandsresor.  

”På Fohm står det att det räcker med en dos och tre veckor, men jag personligen tycker att det inte är tillräckligt när det gäller delta, två doser ska det vara!”, skriver överläkaren och fortsätter: 

”I västra Götaland har man sett fall av sommarvikarier som efter utlandsresa smittat patienter på äldreboenden vilket är otroligt onödigt!”

https://www.instagram.com/p/CR0-U8Nj1P7/?utm_source=ig_web_copy_link

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar dock att Fredrik Sunds uppmaning inte går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

– Uttalandet så som det återges i media går inte emot våra rekommendationer. Vi pekar ut den mest nödvändiga testningen efter utlandsresa. Alla som har någon form av symtom ska testa sig oavsett var de rest eller om de är vaccinerade. För de som inte har symtom rekommenderar vi testning efter hemkomst från alla länder utom Norden, säger Anders Tegnell i en skriftlig kommentar. 

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om testerna

På Folkhälsomyndighetens hemsida anger de vilka resenärer som inte behöver testa sig efter hemkomst från utlandsresor: 

”Den som rest inom Norden eller den som har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller den som haft covid-19 under de senaste sex månaderna behöver inte testa sig efter ankomsten till Sverige. Inte heller den som har två vaccindoser behöver testa sig. Det gäller även personer som visat upp ett negativt test för inresa till Sverige och barn under sex år. Däremot bör man, liksom övriga i samhället, testa sig vid symtom på covid-19. 

– Undantaget är om det gått mer än tre veckor efter man blivit vaccinerad med en första dos eller om man haft covid det senaste halvåret. Men det är ju inget som hindrar att även dessa personer testar sig efter hemkomst. Förutom testning så har vi mycket viktiga rekommendationer om att till exempel vara försiktig med att träffa personer i riskgrupp första veckan efter hemkomst och att agera smittsäkert på resmålet, säger Anders Tegnell i det skriftliga uttalandet. 

Rekommendationen gäller från den 12 juli till den 31 augusti”, skriver Folkhälsomyndigheten. 

Tegnell: Viktigt att många vaccineras innan hösten

Lägre vaccinationstakt bland unga – risk för smittspridning i höst

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.