I höstas införde Frankrike ett nationellt förbud mot mobiltelefoner i skolan. Foto: Colourbox / Jasminko IbrakovicI höstas införde Frankrike ett nationellt förbud mot mobiltelefoner i skolan. Foto: Colourbox / Jasminko Ibrakovic
I höstas införde Frankrike ett nationellt förbud mot mobiltelefoner i skolan. Foto: Colourbox / Jasminko Ibrakovic
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFrankrikes president Emmanuel Macron. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Överläkaren vill se mobilförbud i skolan

Publicerad

Skolor och rektorer kan i dag sätta sina egna regler gällande mobilförbud. 

I torsdagens Aktuellt debatterade Anders Hansen, överläkare i psykiatri, och Joakim Jardenberg, om man ska följa Frankrikes spår. 

– Jag tycker man ska förbjuda ett förbud, sa Joakim Jardenberg och la till att man i stället ska lära barn att hantera stressen kring mobilerna.

I höstas införde Frankrike ett nationellt förbud mot mobiltelefoner i skolan och under torsdagen debatterades frågan även i SVT. 

Anders Hansen är av åsikten att han vill se ett nationellt mobilförbud även i Sverige.

– Mobiltelefoner har en fantastisk förmåga att aktivera hjärnans belöningssystem, säger han i programmet.

Vidare förklarar han att många barn tar upp mobilen om och om igen under dygnets vakna timmar och att det stör uppmärksamheten.

– För att vi ska lära oss något så måste vi fokusera på något. Vi är dåliga på att multitaska, säger Anders Hansen.

"Skolan måste ta ett ansvar"

Joakim Jardenberg är av en annan åsikt. Han tycker att det ska vara fritt fram med mobiler i skolan. 

– Uppenbarligen finns redan den här tekniken i deras liv. Om de kommer till skolan och har problem med det här, då måste skolan ta ett ansvar för att försöka hjälpa dem, säger han i SVT:s Aktuellt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag