Överläkaren Parviz död – blev smittad

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Överläkaren Parviz arbetade med de allra sjukaste. Han var specialist inom allmänmedicin, geriatrik och palliativ medicin.
Foto: Privat
Han avled i covid-19, 58 år gammal. Kollegorna på arbetsplatsen har skapat en minnesplats.
Foto: Privat

Överläkaren Parviz, 58, arbetade med de allra sjukaste.

Nu har han gått bort i sviterna av covid-19.

– Jag tänker fortfarande att han är på jobbet, att han ska komma hem. Men på kvällarna då fattar man nej, han är inte med oss längre, säger hans fru Marjan.

58-årige Parviz arbetade som överläkare på den palliativa avdelningen på Sollentuna sjukhus. Där vårdade han de svårast sjuka och döende och ofta ringde han till anhöriga och patienter när han var hemma, för att trösta.

– Det var alltid patienten först för honom. Han brann verkligen för sitt yrke och ville hjälpa personerna att gå igenom den här processen, berättar hans fru Marjan, som själv arbetar som enhetschef på ett sjukhus i Stockholm.

Under pandemin sa de åt varandra att vara försiktiga.

Hade ett sista videosamtal tillsammans

I mitten på april började Parviz insjukna. Den 21 april hämtades han av ambulans och kördes till S:t Görans sjukhus där han testade positivt för corona.

Innan han flyttades till intensivvårdavdelningen hade familjen ett sista videosamtal.

– Då sa jag till honom att vi älskar dig, du får kämpa, Parviz. Du är en kämpe, lova mig att komma tillbaka, säger hustrun Marjan.

Bakom andningsmasken skickade han en slängkyss in i kameran. Kort därefter flyttades han till Nya Karolinskas ecmo-avdelning.

”Skapade väldigt stor trygghet omkring sig”

I onsdags fick familjen komma till sjukhuset. Parviz hade inte långt kvar.

– Läkaren sa att det kanske finns en chans att han hör er. Vi fick prata med honom och krama honom. Vi sa att det är lugnt, det är ingen mer stress, du behöver inte vara orolig.

– Det var jättelugnt, och jag frågade läkarna hela tiden, lider han? Och de sa nej det gör han inte. Det var jätteviktigt för mig att han inte skulle lida.

Sedan somnade han in.

Marjan och Parviz var gifta i 21 år.

– Han var en otroligt kärleksfull man som skapade en väldigt stor trygghet omkring sig, säger Marjan.

– Det fanns inte i min värld att han skulle lämna oss på det här sättet och så tidigt.

Hon känner en stor tacksamhet för vården som hennes man fick. Ibland tänker hon på hur han smittades.

– Han var på jobbet och han åkte pendeltåg. Någonstans hände det. Jag kommer aldrig få svar på den frågan. Var någonstans, hur?

Sjukhuset: Vi har förlorat en mycket skicklig medarbetare

Enligt arbetsgivaren på Sollentuna sjukhus finns det ett annat bekräftat coronafall bland personalen på avdelningen. Patienter har testats på avdelningen, men inga har testat positivt, enligt sjukhuset.

– Jag kan bekräfta att vi har förlorat en mycket uppskattad, omtyckt och mycket skicklig medarbetare i den här fasansfulla pandemin. Vi skickar våra varma tankar till hans familj, säger Jonas Lundqvist, patientområdeschef för ASIH och palliativ vård hos Capio.

– Vi har naturligtvis funderat på var viruset kom från. Vi kan konstatera att på den avdelningen han har jobbat så har vi inte vårdat några bekräftade fall av covid-19. Därmed kan vi inte se att det finns några indikationer på att han exponerats för smittan på arbetsplatsen.

Sorgen har varit stor på arbetsplatsen.

– Han var jättefin, otroligt duktig, han ville alltid jobba, och var väldigt rolig. Han gick inte obemärkt förbi, säger en kollega.

I ett meddelande till de anställda skriver verksamhetschefen Linda Martinson att Parviz arbete ”kännetecknades av professionell excellens, pedagogisk skicklighet och ett orubbligt och djupt engagemang för sina patienter. Hans personliga och empatiska förhållningsätt gjorde honom till en älskad kollega och vän.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.