Det var hösten 2018 som det blev känt att en överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm ska ha uppträtt antisemitiskt mot judiska medarbetare.
Flera riksmedier skrev om händelsen, och DO, diskrimineringsombudsmannen, inledde en utredning. Samtidigt inledde även Karolinska en extern utredning.
Överläkaren, Inti Peredo, avdelningschef på neurokirurgiska kliniken på Karolinska, tog en timeout.
SVT:s ”Uppdrag Granskning” har gått igenom fallet.
Peredo anklagas för att ha uppträtt antisemitiskt mot tre judiska medarbetare genom att bland annat ha gett dem lägre lön, hindrat dem från att ha operera och åka på konferenser.
Nu svarar han för första gången offentligt på anklagelserna, som enligt honom grundas i en personlig konflikt.
Judisk organisation skickade mejl
Läkaren som anmält Peredo uppger att överläkaren har spridit judehat på sociala medier i form av fyra satiriska teckningar. Även på ett debattforum ska Peredo ha skrivit antisemitiska kommentarer.
Läkaren skriver i sin anmälan till DO att man sammantaget upplever en kränkande kultur på avdelningen, där ”kränkande rasistiska och antisemitiska kommentarer har tillhört vardagen på arbetsplatsen”.
Samtidigt väcker fallet, i oktober 2018, uppmärksamhet hos en stor judisk organisation. Den judiske läkaren hör av sig till Simon Wiesenthal-centret, en internationellt känd judisk människorättsorganisation med bas i Los Angeles.
Rabbinen Abraham Cooper mejlar då till sjukhusledningen och skriver att han inte tvekar med att gå ut i media om man inte vidtar kraftiga åtgärder:
”Karolinska behöver inte en till skandal som den med kirurgen Paolo Macchiarini”, skriver Cooper i mejlet, enligt UG.
De följande månaderna blir organisationen allt mer hätska i tonen, och kräver gång på gång fler åtgärder.
I mars får regionrådet Irene Svenonius, M, ett till mejl från rabbi Abraham Cooper. Om Peredo får återgå till sin tjänst kommer han att ta upp ”skandalen på Karolinska” i ett publikt framträdande.
När ”Uppdrag Granskning” påpekar för Svenonius att det låter som ett hot, svarar hon ”Ja, absolut”.
Utredning: Ingen antisemitism
Två dagar efter att samma hot skickats igen i juni skickar Karolinska ut ett pressmeddelande om att man omplacerat en överläkare på grund av att han ”brutit mot sjukhusets värdegrund om trakasserier och antisemitism”.
Senare samma dag svarar sjukhusdirektör Björn Zoëga på Coopers mejl. Han skriver att han inte har något förtroende för läkaren, och att han skulle sparka honom om han kunde.
Men efter att SVT gått igenom handlingarna från fallet konstaterar man att det finns en annan sida av myntet: inga belägg för antisemitism verkar finnas.
Den externa utredningen som Karolinska beställde av en advokatbyrå kunde inte komma fram till att det fanns bevis för att Peredo skulle ha uppträtt antisemitiskt när det kommer till lön och arbetsuppgifter. Anklagelserna gäller framför allt en läkare, den som anmälde Peredo. Han kan inte uppvisa några bevis för den påstådda antisemitismen och har tidigare anklagat flera av sina chefer för trakasserier baserat på rasism.
Utredningen kan inte hitta några bevis som pekar på att de två andra judiska läkarna som förekommit i anmälan utsatts för diskriminering heller. Lönefrågan i anmälan, om att en judisk läkare tvingats jobba utan lön, gäller en praktikant som inte haft anställning på sjukhuset – och som sedan lämnat Sverige abrupt då han inte fått uppehållstillstånd.
Utredningen konstaterar dock att två av de fyra satirteckningarna som Peredo la upp på Facebook skulle kunna uppfattas som antisemitiska – men experter som SVT pratat med är kluvna kring detta.
”Smutskastning som gäller”
Utredningen har också pratat med ett stort antal anställda på avdelningen som jobbar omkring Peredo, och en majoritet av dessa upplever inte att det finns en antisemitisk eller diskriminerande kultur.
I programmet träder nu överläkaren Inti Peredo fram för första gången och berättar själv om hur han ser på anklagelserna. Enligt honom grundas de i en personlig konflikt med den anklagande läkaren och en annan överläkare.
Peredo, som då blivit verksamhetschef på avdelningen, säger att han var tvungen att omplacera den judiske läkaren.
– Det enda sättet att komma tillbaka till sektionen var att ogiltigförklara mitt beslut. Och då är det smutskastning som gäller, säger Inti Peredo.
Han nekar också till att han skrivit kränkande kommentarer på debattforum och menar att de satiriska teckningarna han spritt på Facebook inte är antisemitiska.
Peredo förstår inte varför han inte får komma tillbaka till jobbet, när utredningen inte kunnat visa på någon antisemitism.
Patricia Enocson, HR-chef på Karolinska, säger till SVT att utredningen är en del av sjukhusets bedömning att Peredo inte är lämplig i tjänst.
– Vi har gjort en samlad bedömning och vi anser att när denna person arbetat i ställningen som han gjort är det inte lämpligt att utföra klinisk tjänstgöring.
Hon vill inte gå in närmare på resultatet av den.
Reportaget från ”Uppdrag Granskning” sänds klockan 20.00 på SVT onsdagen 6 november.