Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Övergrepp vanligt bland barn på flykt

<p>Josefin Michanek (t v), psykolog på Rädda Barnen, tillsammans med Salvan Scappini (mitten) och Expressens Diamant Salihu. <br></p>
Foto: Kim Virsén / DIAMANT SALIHU
Josefin Michanek, psykolog på Rädda Barnen
Foto: Susanna Forsell

Josefin Michanek, psykolog på Rädda barnen, arbetar med barn på flykt och barn som lever i fattigdom.

I podcasten ”Salvan & Diamant” berättar hon bland annat om hur traumatiserade många barn blir under flykten till Sverige – där många dessutom blir utsatta för sexuella övergrepp.

– Det ser vi är jättevanligt, både bland pojkar och bland flickor, berättar hon.

Lyssna på "Salvan & Diamant" – med Josefin Michanek

Ladda ner avsnitt
Spela upp i annan app

Rädda barnen utkom nyligen med en rapport som visar att över 230 000 barn lever i ekonomisk utsatthet i Sverige. Mörkertalet är emellertid stort – till exempel räknas inte asylsökande barn och papperslösa in.

Vissa har dock problem med begreppet barnfattigdom när man pratar om Sverige. Josefin Michanek, psykolog på Rädda barnen, tycker inte begreppet i sig är det viktiga – utan att det finns barn i Sverige som har det väldigt knapert ekonomiskt och lever i en utsatt situation.

"Inte råd med skolutflykter"

Vad är fattigdom i Sverige?

– Vi har många barn som berättar för oss om en utsatthet där man inte har tillräckligt med pengar till vinterkläder, det kan handla om att man inte har råd att åka med på skolutflykter, att man inte har råd att köpa busskort, säger Josefin i podcasten.

– Sen har vi också en grupp barn som lever utan papper i Sverige, och det är ju en grupp som är enormt utsatt.

Hur många är de barnen?

– Det vet vi inte. Vi har uppskattningar, men de är många år gamla.

Av de 163 000 som sökte asyl i Sverige förra året var 70 000 barn, många under tolv år. Josefin träffar många av de här barnen, och menar att det är lätt att klumpa ihop dem och inte se dem som individer. Hon tar sina egna barn som exempel.

– De är så lika, det tror jag är det viktigaste att komma ihåg, att göra dem mänskliga. Det är barn! Sen har de kommit till Sverige, och så får vi ta det därifrån, säger hon.

Många av barnen blir utsatta

För många av barnen som kommer ensamma eller flyr till Sverige är det inte bara flykten från hemlandet eller att mista föräldrar och syskon som varit traumatiskt. Josefin berättar att det inte är ovanligt att de blivit överfallna eller blivit utsatta för sexuella övergrepp under flykten.

– Det ser vi är jättevanligt, både bland pojkar och flickor, berättar hon.


Vad ska man göra för att inkludera alla barn i skolan? Hur ska man agera om man misstänker att ett barn lever i ekonomisk utsatthet? Hur tar vi emot ensamkommande flyktingbarn – och hur kan man själv engagera sig? Lyssna på hela avsnittet av ”Salvan & Diamant” med Josefin Michanek, psykolog på Rädda barnen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.