Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Övergiven hund i fjällen ska fångas med grillad kyckling

En annan fågelhund. Arkivbild.
Foto: Ruud, Vidar / NTB
Ska ta hunden fångas in med hjälp av en bur som laddats med grillad kyckling.
Foto: PELLE ERICSSON

Det pågår en stor räddningsaktion i Ritsem i Gällivare kommun för en fågelhund som ska ha lämnats till sitt öde av utländska jägare. 

Bybor och andra jägare har sett hunden springa omkring i uppemot två veckor och nu ska den fångas in med hjälp av en bur som laddats med grillkyckling, skriver NSD.

– Går det inte vägen så finns det inte så många utvägar. Man kan inte lämna den att frysa ihjäl, det skonsammaste är att skjuta den, säger renskötaren Bengt-Erik Pittja.

Flera försök har gjorts för att fånga in hunden som tros ha sprungit runt i området under minst två veckors tid. Hunden är dock mycket skygg.

Det är fortfarande oklart vem ägaren är, men enligt uppgift till NSD kan det röra sig om utländska jägare som lämnat hunden och åkt därifrån. 

Grillad kyckling ska rädda hunden

Nu har en bur ställts upp i Ritsem och intresset från allmänheten är mycket stort.  Johanna Granström Sundgren, från Vuollerim, har inofficiellt fått rollen som räddningssamordnare. 

– Jag har åkt upp till Ritsem idag för att hålla lite koll, vi har laddat buren med grillad kyckling och så har vi gjort ett spår av kattmat på burk som leder fram till den, säger hon till NSD.

Nu återstår bara väntan på att hunden ska gå in i buren. 

Granström har även kontakt med Marie Tarin på länsstyrelsens djurskyddsenhet som kommer ta över om de lyckas fånga in hunden.

– Det är inte tillåtet enligt djurskyddslagen att överge djur på det sättet, men vilka åtgärder det skulle kunna bli får vi se då. Först och främst måste infångandet lyckas, säger Tarin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.