Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överfulla sjukhus efter bröllopsdådet

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad rapporterar på plats från Kabul i Afghanistan.Foto: Magda Gad
Explosionen, som IS tagit på sig, dödade minst 63 människor.Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Blommor har lämnats vid platsen, dagen efter explosionen.Foto: XINHUA KABUL / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Sjukhusen i Kabul svämmar över av döda och skadade efter bröllopsexplosionen på lördagen. 

Samtidigt försöker invånarna hantera sorgen efter ännu ett våldsdåd. 

– Människor sa till mig att ”vi måste fortsätta leva vår vardag och ändå ta in det hemska vi ser”, säger Expressens utrikeskorrespondent på plats Magda Gad.

Sent på lördagen tog sig en självmordsbombare in på ett bröllop i Afghanistans huvudstad Kabul. Explosionen dödade 63 personer och lämnade 182 skadade. 

På söndagen besökte Expressens Mellanösternkorrespondent Magda Gad flera överfulla sjukhus i och runt Kabul som kämpade med att ge vård till skadade efter attacken. 

– På det första sjukhuset som jag kom till så träffade jag en man som heter Abdull som letade efter sin bror. Han stod och grät och sa att han förlorat sju kusiner men inte hittar sin bror, säger Magda Gad till Expressen TV. 

”Min bror är död”

I slutet av dagen stötte de ihop igen, på ett annat sjukhus. 

– Jag såg honom komma gåendes ensam på gatan och då frågade jag vad som hade hänt. Då sa han att ”jag har hittat min bror och min bror är död”. 

IS har tagit på sig bröllopsattacken, som inträffade i lokalen Shahr-e-Dubai i västra Kabul. 

Men dådet är bara ett i raden av attacker i samma område, som till stor del är befolkad av minoritetsgruppen shiamuslimer. 

– I andra länder som Sverige så vaknar man ofta på morgonen och kollar vädret. Här har man appar för att kolla om det varit dåd och då påverkas en vardag efter det. 

Groteska bilder från dådet

I apparna som används för att lokalisera dåd och attacker i Afghanistan publiceras ofta även bilder. Efter bröllopsdådet visades bilder på skadade och döda människor berättar Magda Gad.

– Det var groteska bilder. Det var bilder av avhuggna armar där man såg att armbanden som man använder när man firar bröllop satt kvar på de avhuggna lemmarna.  

Trots att våldet är ständigt närvarande för många människor i staden fortsätter vardagen att rulla på med sina förpliktelser och nöjen. 

– Människor sa till mig att ”vi måste fortsätta leva vår vardag och ändå ta in det hemska vi ser. Vi kan inte bara skjuta ifrån oss det eller gräva ner oss i det. Vi måste hitta ett mellanting där vi kan fortsätta skicka våra barn till skolan, fortsätta gå på bröllop och gå till våra jobb”, säger Magda Gad.