Överenskommelsens fyra huvudpunkter

Foto: Suvad Mrkonjic

Det här är decemberöverenskommelsens huvudpunkter.

Statsministerkandidaten släpps fram:

Den statsministerkandidat som representerar den största partikonstellationen släpps fram vid omröstning om talmannens förslag. Det sker genom att övriga partier som står bakom denna överenskommelse lägger ned sina röster. Detsamma gäller vid omröstning om sittande statsminister efter ett val.


Minoritetsregeringen får igenom sin budget:

Förslaget till rambeslut samt riktlinjer för den ekonomiska politiken från den partikonstellation som är störst släpps fram vid budgetomröstning i kammaren. Om det finns en risk för att förslaget annars skulle falla avstår övriga partier som står bakom denna överenskommelse från att delta i omröstningen. Detsamma gäller även vid beslut om ändringsbudget och vårproposition (inklusive riktlinjer för den ekonomiska politiken).


Utbrytningar i budgeten, som skedde förra valet, ska inte vara möjliga:

Förslag till anslagsfördelning inom utgiftsområdena från den partikonstellation som vunnit omröstningen om rambeslutet släpps fram vid omröstning i kammaren. Det sker genom att övriga partier som står bakom denna överenskommelse inte lägger reservationer utan särskilda yttranden vid utskottsbehandlingen av anslagsfördelningen, och därefter avstår från att delta i omröstningen i kammaren.


Tre politiska områden pekas ut för samarbete och samtal - försvar, pension och energi:

Försvar:

Både alliansen och Socialdemokraterna höll sig till försvarsberedningens överenskommelse under valrörelsen. När alliansen senare lovade ytterligare en miljard kronor till försvaret ställde sig S också bakom det löftet - vilket man senare fick med sin regeringspartner Miljöpartiet på.


Pension:

Pensionsgruppen har sedan den bildades för 20 år sedan bestått av företrädare från de fem partierna S, M, FP, C och KD. De har gjort upp om det nya pensionssystemet och kommer fortlöpande överens om förändringar, villkor och regler för svenskarnas pensioner. Miljöpartiet meddelade efter valet att de accepterar grunderna i pensionsöverenskommelsen och kommer att ansluta till pensionsgruppen när den nya regeringen tillträder.


Energi:

Både alliansen och regeringen har efterlyst en bred energiöverenskommelse. Redan i november meddelade energiminister Ibrahim Baylan, S, att han bjuder in alla riksdagspartier till en utlovad energikommission i början av 2015. Det är deltagandet i den kommissionen som nu bekräftas i decemberöverenskommelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.