Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Överenskommelse om vårdköer nära

Överenskommelse om att korta vårdköerna uppges vara nära. Foto: TT NYHETSBYRÅN / SCANPIX
Lena Hallengren (S). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen ska tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna vara nära en ny överenskommelse om att korta vårdköerna, erfar Svenska Dagbladet.

När januariöverenskommelsen gick igenom i januari kom partierna överens om en ny uppdaterad kömiljard.

Enligt tidningen ska partierna nu vara inne i slutförhandlingarna och man ska vara klara innan midsommar.

För 2019 finns 1,6 miljarder kronor tillgängliga. Dessa ska de olika regionerna ta del av så klart överenskommelsen om vårdköerna är helt klar.

Vill ta större hänsyn till olika regioners förutsättningar

Sjukvårdsminister Lena Hallengren (S) vill inte kommentera några detaljer i förhandlingarna, men säger att hon vill få till en modell där större hänsyn tas till regionernas olika förutsättningar.

– Det är inte så svårt för en region som redan uppfyller vårdgarantin att få pengar, men för regioner som sliter och förbättrar sig från ett dåligt utgångsläge blev det aldrig några pengar, säger hon till tidningen. 

Situationen med de svenska vårdköerna har länge varit en het politisk fråga. 

Enligt Lena Hallengren ligger en av de största utmaningar i att skaffa en gemensam verklighetsbild och ett gemensamt mål.

– Vi måste vara beredda att backa lite från det man alltid har tänkt. Man kan inte köpa varandras politik helt, vi är på väg att hitta en gemensam modell som på riktigt förbättrar tillgängligheten och gör att människor känner att de har tillgång till vården, säger hon till SvD.