Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Överbefälhavaren: ”Turkiet kan invadera inom en vecka”

Turkiet har inlett en ny flygoffensiv mot kurdiska baser i norra Irak och Syrien med anledning av den senaste tidens terrordåd. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att landets svar måste vara ”proportionerligt” i SVT:s ”Agenda”.
General Mazloum Abdi, ÖB för de kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien, SDF.
Foto: privat / Skärmdump från presskonferens.
Al Hol-lägret i nordöstra Syrien där tiotusentals misstänkta IS-anhängare och deras familjer vaktas av kurdiska styrkor. I de senaste turkiska attackerna dog åtta personer i anslutning til al-Hol, hävdar general Mazloum Abdi.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

PARIS. Turkiet planerar för ett mer omfattande krig än någonsin tidigare i nordöstra Syrien. Invasionen kan starta inom en vecka.

Det hävdade överbefälhavaren för det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien, general Mazloum Abdi i en presskonferens under tisdagen.

Samtidigt förbereder sig terrorsekten Islamiska Statens krigare på attacker mot IS-fängelser, sa han.

– De oerhörda ansträngningar som vi har genomfört mot IS riskerar nu att undermineras, sa överbefälhavaren för Syrian Democratic Forces, SDF, i en digital presskonferens under tisdagseftermiddagen.

Mazloum Abdis konferens med den internationella pressen hade drag av ett sista försök att väcka omvärldens uppmärksamhet inför det turkiska anfallskriget mot kurdiska områden i Syrien och i norra Irak. 

Operationen som inleddes den 20 november går under namnet ”Operation Svärdklo” har pågått sedan den 20 november. Massiva anfall med drönare och attackplan har genomförts mot områden vid den turkiska gränsen, men även långt bakom. Enligt Turkiet är operationen ett svar på terrorattacken i Istanbul, den 13 november. SDF:s ÖB förnekade all inblandning i attentatet.

– Vi har sett flygattacker väldigt djupt in i områden med planlöst bombande och luftattacker på infrastruktur. Både soldater och civila har blivit dödade i de här luftattackerna, sa den kurdiska ÖB:n och drog slutsatsen:

– Attackerna syftar till att förstöra självstyret i regionen.

”Överväger reaktioner”

Generalen varnar nu för att hans styrkor inte kommer att kunna vakta de tusentals misstänkta IS-anhängare som hålls fångna där, däribland svenska.

– Vi ser redan hur IS-celler börjar förbereda sig på attacker mot fängelserna. Men samtidigt måste våra soldater också tänka på sin egen säkerhet när turkiska styrkor bombar dem, sa han.

Turkiet vill nu starta fas två på marken i Operation Svärdklo, tror Mazloum Abdi:

– Men än så länge tror vi att turkarna fortfarande överväger reaktioner från nationer som USA och Ryssland, sade överbefälhavaren.

Ingen plan att hämta hem misstänkta svenska IS-anhängare

Expressens Magnus Falkehed mötte den svenska utrikesministern Tobias Billström (M) vid ett givarmöte i Paris och frågade om Sverige har någon plan för att hämta hem misstänkta IS-anhängare som sitter fängslade i det område i Syrien som nu attackeras av Turkiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.