Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Överbefälhavaren Micael Bydén skiljer sig efter 23 år

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Micael Bydén och Anita Carlman under en tillställning vid Kungliga Operan 2016
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Överbefälhavaren Micael Bydén, 57, och hustrun Anita Carlman, 63, har begärt skilsmässa efter 23 års äktenskap.

Betänketiden går ut den 3 juni – först då kan de lämna in en ny begäran om att domstolen ska besluta om skilsmässa. 

Bydén, som nyligen slog fast att hoten mot Sverige har ökat, har tidigare varit öppen om sitt privatliv – och han har också släppt in medier i villan i Södertälje.

– Med all rätt är min fru chefen hemma. Där är jag soldat och jag har inga problem att ta order från henne, sa han 2019 till Eskilstuna-Kuriren

Trebarnspappan Micael Bydén tillträdde som överbefähavare den 1 oktober 2015, innan dess var han chef för flygvapnet. 

Så sent som den 27 april konstaterade han i en intervju med Hallandsposten att ”Sverige står under ett ökat hot”.

– Det pågår nu säkerhetspolitiska analyser och jag bidrar med mina råd i den processen. Vilka de är delger jag den grupp som arbetar med detta, men hotet mot Sverige har ökat.

Samtidigt möter han privata utmaningar. 

Den 25 november förra året lämnade han och hustrun Anita Carlman in en gemensam ansökan om skilsmässa till Södertälje tingsrätt – med tillägget: 

”Vi önskar betänketid före skilsmässan.”

Paret gifte sig för 23 år sedan, den 9 april 1999 – och den 3 juni går betänketiden ut. Först då kan de lämna in en ny begäran om att domstolen ska besluta om skilsmässa. 

Om begäran inte lämnas in före den 2 december i år avslutas målet utan skilsmässa, skriver tingsrätten. 

Överbefälhavaren Micael Bydén.
Foto: MATTIAS HELLSTROM / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Micael Bydén har tidigare varit öppen med sitt privatliv och flera gånger talat i intervjuer om hustrun Anita Carlman, som till vardags erbjuder personlig kostrådgivning och driver ett gym i Södertälje.

I en intervju med Eskilstuna-Kuriren svarade Bydén 2019 på frågan ”Hur är du privat med familjen?” 

Svaret:

– De känner mig så väl att jag inte kan lura dem. Jag har mina brister och svagheter som alla. Jag är inte pedant, men jag gillar ordning och reda – det är inte bara positivt. Jag vill komma i tid så när vi ska i väg sitter jag ofta ensam i bilen tills de kommer. Men jag försöker vara omtänksam och inte sätta mig själv i första rummet.

”Har alltid haft diskussion med min fru”

När Expressens reporter Karin Sörbring mötte Micael Bydén för en intervju i hans bostad i Södertälje 2017 konstaterade han att jobbet inom försvarsmakten också har ett pris. 

– Kostnaden är i relation till familjen. Jag har jobbat mycket genom åren, men alltid haft en diskussion med min fru och prioriterat att ägna mig åt familjen och vännerna övrig tid. Det där med att utöva hobbies och ha egen tid har fått stå tillbaka.

Försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén.
Foto: LOUISE LEVIN / FÖRSVARSMAKTEN

Han berättade också om diskussionerna i familjen i samband med att han tjänstgjorde utomlands 2001, som stabschef i Afghanistan: 

– Jag talade om för familjen vad jag ville och behövde göra och det var en uppoffring inte minst för min fru att vara ensam med allt en period. Jag har visserligen pendlat mycket genom åren, men då har jag funnits till hands. Den här gången handlade det om att vara borta i mer än ett halvår. Därför ville vi i familjen hitta ett tillfälle då det påverkade där hemma minst och det fungerade 2001 då barnen var lite större och vi kunde få mycket stöd av familj och vänner.

Micael Bydén och Anita Carlman har tre vuxna barn, två söner och en dotter. 

Enligt försvarsmaktens presschef Philip Simon vill överbefälhavaren inte kommentera skilsmässan. 

Anita Carlman har inte återkommit. 


Klipp från SVT:s ”Agenda” i mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.