Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Överåklagare utreder uttalanden i SD-filmen

Överåklagare Mats Åhlund går vidare med förundersökningen om hets mot folkgrupp efter Sverigedemokraternas uttalanden på filmklippen som Expressen publicerade i förra veckan.  

– Vi tänker presentera en ny laguppställning i slutet av den här veckan eller i början på nästa, säger Björn Söder, gruppledare och partisekreterare, efter SD:s krismöte i riksdagsgruppen. 

Efter SD:s krismöte i riksdagsgruppen på tisdagen säger Björn Söder, gruppledare och partisekreterare, att man kommit fram till att man ska presentera en ny laguppställning inom kort. 

– Vi tänker presentera en ny laguppställning i slutet av den här veckan eller i början på nästa, säger Björn Söder, gruppledare och partisekreterare, efter SD:s krismöte i riksdagsgruppen. 

Överåklagare Mats Åhlund går nu vidare med förundersökningen om hets mot folkgrupp efter Sverigedemokraternas uttalanden på filmklippen som Expressen publicerade i förra veckan.  

"Jag ser vad jag ser"

För att det ska vara hets mot folkgrupp krävs det att uttalandet är av viss karaktär för att framkalla missaktning mot grupper. Och sedan krävs det att det har en viss spridning. 

- Jag ser ju vad jag ser på era filmer, men jag vill kontrollera det mer i vissa delar för att kunna göra en säker bedömning, säger överåklagare Mats Åhlund till Expressen.se. 

Åhlund säger att om det inte är hets mot folkgrupp så är det i alla fall de uttalar sig på ett missaktande sätt.

- Det skulle kunna vara förolämpning rent objektivt sätt. Men då är det preskriberat i och med att det är mer än två år sedan. 

Åklagaren vet inte hur lång tid det kommer att ta innan utredningen är klar. 

- Jag tror att det kommer gå ganska snabbt i alla fall, säger han. 

Polisens avdelning för interna utredningar i Linköping kommer att få ärendet under dagen. 

"Mer kött på benen"

Sverigedemokraterna välkomnar överåklagarens beslut. 

- Om man anser att det behövs är det så klart positivt att man går vidare med utredningen, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen. 

 - Uppenbarligen tycker man det, och då kommer vi senare få svart på vitt om något brott begåtts eller inte.

Idag klockan 16 har Sverigedemokraterna sitt sedvanliga tisdagsmöte i riksdagsgruppen, men en extra punkt kommer att finnas på dagordningen. Martin Kinnunen bekräftar att varken Erik Almquist eller Kent Ekeroth kommer att närvara. 

– Nej, det kommer de inte. Det var ju extra möten med riksdagsgruppen i förra veckan där man informerade om läget och det är en sådan punkt nu också. Det är en diskussionspunkt men det finns inga beslutsärenden om några utskottsplatser eller så där. I allmänhet ser mötet ut precis som alla andra möten, säger Martin Kinnunen. 

Järnrören

Däremot har polisen inte inlett en förundersökning när det gäller händelsen med järnrören.

- Där vill jag ha lite mer kött på benen innan jag bestämmer mig för om det blir en förundersökning, säger Åhlund till TT, som tror att ett sådant beslut kan dröja någon vecka.

FAKTA

Fakta: Hets mot folkgrupp

Hets mot folkgrupp innebär att uttrycka i tal eller att sprida meddelande som hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp.

Det kan också gälla annan grupp av personer "med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning".

Det som sägs eller skrivs måste ha spridits, alltså kommit till uttryck offentligt.

Straffet är fängelse i högst två år eller böter.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.