Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Över tre miljoner Syrienflyktingar

Antalet flyktingar från krigets Syrien passerar nu tre miljoner. Foto: Jeff J Mitchell
Syrienkrisen är den mest omfattande operationen i flyktingorganet UNHCR:s historia. Foto: Jeff J Mitchell
"Det har blivit den största humanitära nödsituation i vår tid", säger flyktingkommissarien António Guterres i ett pressmeddelande. Foto: Raad Adayleh

Antalet flyktingar från krigets Syrien passerar nu tre miljoner.

Syrienkrisen är den mest omfattande operationen i flyktingorganet UNHCR:s historia.

"Det har blivit den största humanitära nödsituation i vår tid", säger flyktingkommissarien António Guterres i ett pressmeddelande.

Hälften av alla syrier har blivit tvungna att lämna sina hem på grund av kriget, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

UNHCR beräknar att 3 miljoner personer flytt landet på fredagen.

Dessutom befinner 6,5 miljoner personer sig på flykt inne i landet. Över hälften av dem som tvingats lämna sina hem är barn, uppger UNHCR.

Majoriteten av flyktingarna som lämnat Syrien befinner sig i grannländer. Libanon har tagit emot 1,1 miljoner flyktingar, Turkiet 815 000 flyktingar och Jordanien 608 000 flyktingar, enligt UNHCR.

Syrienkrisen har blivit den största operationen i flyktingorganet UNHCR:s 64-åriga historia.

"Det har blivit den största humanitära nödsituation i vår tid, ändå misslyckas världen med att möta behoven hos flyktingarna och länderna som tagit emot dem", säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres i ett pressmeddelande.

Flyktingorganet rapporterar att flyktingarna fått en svårare situation i mottagarländerna. Möjligheterna att hitta jobb har försämrats samtidigt som matpriser ökat kraftigt.

Svårt att fly

UNHCR och andra hjälporganisationer uppger att flyktingarna anländer i chocktillstånd, utmattade, rädda och med sina besparingar uttömda. Merparten av de flyende har varit på flykt i mer än ett år och har flytt från by till by innan de fattade beslut om att lämna landet.

UNHCR rapporterar att mycket tyder på att det har blivit svårare att fly Syrien och att många blivit tvingade att betala mutor för att ta sig förbi arméposteringar längs vägen. Dessutom tar människosmugglare ut höga avgifter för att föra flyktingar genom öknen till Jordanien.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!