Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Över 70 flyktingar har hittats döda i lastbil

Fyra personer har gripits, var av två av dem ska ha kört lastbilen. Foto: BELA
Flyktingarna hittades döda i en övergiven lastbil i Österrike. Foto: Herbert P. Oczeret / Epa / Tt
Över 70 flyktingar hittades döda i lastbilen. Foto: Rex Shutterstock
Det var en anställd på en närliggande vägtullstation som på torsdagsförmiddagen upptäckte att det sipprade ut en illaluktande vätska från lastbilen. Foto: Rex Shutterstock
Bilden visar hur offren desperat försökt fly ur dödslastbilen. Foto: Roland Schlager / Epa / Tt
I den här lastbilen fann polisen upp mot 50 döda personer. Man misstänker att de kvävts ihjäl. Foto: Ronald Zak
Fordonet ska ha stått parkerat vid vägrenen en längre tid. Foto: Ronald Zak
1 / 8

71 flyktingar – 59 män, åtta kvinnor och fyra barn som tros komma från Syrien – hittades döda i en övergiven lastbil i Österrike.

Fyra personer har gripits, var av två av dem ska ha kört lastbilen.

I dag har de misstänkta människosmugglarna varit i rätten i Ungern, skriver TT.

Det var en anställd på en närliggande vägtullstation som på torsdagsförmiddagen upptäckte att det sipprade ut en illaluktande vätska från lastbilen som stod parkerad längs motorvägen A4 mellan städerna Neusiedl och Parndorf i Österrike.

Han larmade polisen - därefter gjordes det makabra fyndet.

När polispatrullen öppnade dörren till lastutrymmet i den övergivna lastbilen möttes de av en skräcksyn: Över 70 döda människokroppar som redan börjat förruttna i värmen.

– Det var 1 000 procent säkert att det inte fanns några överlevande i det fordonet, sa Hans Peter Doskozil vid en presskonferens på torsdagskvällen enligt österrikiska tidningen Krone.

Kan ha varit döda i två dygn

De döda tros vara flyktingar från Syrien som kvävts till döds i fordonet.

– Det finns indikationer på att offren varit döda upp till två dagar när de hittades, säger Hans Peter Doskozi, Rikspolisstyrelsens chef i Österrike på en presskonferens.

En bild som tidningen Kronen Zeitung har visar också hur offren desperat försökt fly ur dödslastbilen.

En flera meter lång reva har nämligen upptäckts längs med lastbilen på passagerarsidan och polisen har ännu ingen förklaring till skadan.

Fyra gripna

De döda transporterades under natten till fredag till Wien för obduktion. Fordonet bärgades till ett kylrum vid en före detta veterinärklinik i Nickelsdorf som polisen fått tillgång till.

– En rättsmedicinsk undersökning ska snart göras, säger åklagare Johann Fuchs.

Sent på torsdagen och tidigt på fredagen omhändertog polisen sammanlagt sju personer, och ytterligare ett 20-tal förhördes i Ungern.

Därefter har man gripit fyra personer, varav två misstänks ha kört lastbilen där de döda kropparna senare hittades En av de gripna uppges vara lastbilens ägare.

Under fredagen uppgav österrikisk polis att de frihetsberövade sannolikt är medlemmar i ett bulgariskt-ungerskt nätverk för flyktingsmuggling, rapporterar AFP.

En av de misstänkta är i 40-årsåldern, medan de övriga är mellan 20 och 30 år gamla.

Upp i rätten

Under lördagen gick de misstänkta människosmugglarna upp i rätten i Ungern, i något som motsvarar en häktningsförhandling. Stor säkerhet omgärdade förhandlingen och männen fördes i handbojor in i salen, uppger nyhetssajten Österreich.

Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner är chockad över händelsen och kallar torsdagen för en "mörk dag". Hon riktade sina tankar till offrens familjer och vänner och passade samtidigt på att kritisera människorna bakom lastbilstransporterna.

– Lastbilstransporterna är kriminella. De har inget intresse för flyktingarnas välbefinnande. Bara vinsten, säger hon, enligt Kurir.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har tillsammans med ledarna för balkanländerna diskuterat den pågående flyktingströmmen och de katastrofala konsekvenser den för med sig, skriver AFP.

– Vi har alla skakats av de förfärliga nyheterna att upp till 50 människor har dött...detta var människor som kom eftersom de sökte efter säkerhet, säger Angela Merkel och fortsätter:

– Detta är en varning för att lösa problemet och visa solidaritet, säger förbundskanslern.

Svensk polis kan bli inkopplad

Svensk polis kan bli inkopplad i ett senare skede, om spår i utredningen pekar på att det var hit flyktingarna var på väg, men än så länge jobbar man inte alls med saken.

– Nej, det gör vi inte. Vi har inte fått någon propå från något håll. Man vet inte vad som händer i framtiden, men just nu gör vi inte det, säger Carolina Ekéus vid NOA (Nationella operativa avdelningen).

Migrationsverkets omvärldsenhet följer noga vilka vägar flyktingströmmarna tar, men kommer inte att kopplas in på det österrikiska fallet eftersom flyktingarna inte nått den svenska gränsen.

Incidenten med de 71 döda flyktingarna i Österrike är en i raden av flera tragedier som involverar flyktingar till Europa de senaste dagarna. I veckan befaras hundratals människor ha omkommit i Medelhavet.

Tre personer har gripits i Libyen misstänkta för inblandning i båttragedin.

– De är i 20-årsåldern. Vi tror att fler är involverade och vi jagar dessa personer, säger en libysk tjänsteman.

Båten kapsejsade i torsdags utanför Zuwara, en libysk stad många flyktingsmugglarbåtar utgår ifrån eftersom den ligger nära den italienska ön Lampedusa.

Det är ovanligt att människosmugglare grips i Libyen. Smugglarna utnyttjar det instabila läget i landet, som har två rivaliserande regeringar.

Minst 2 500 migranter har dött när de försökt ta sig över Medelhavet till EU i år, enligt FN. Över 300 000 flyktingar och migranter har hittills i år korsat Medelhavet för att ta sig till Europa.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon vädjar nu till EU:s regeringar att utöka legala och säkra vägar in i Europa.