Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 7 000 döda: ”Kraftig stigning”

”Vi har gått igenom forskningen två gånger”.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Över 7 000 dödsfall har rapporterats i Sverige.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Andelen positiva testsvar är nu en ”hög andel”, säger Anders Tegnell.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Dödsfallen i Sverige stiger kraftigt.

Också andelen positiva coronasvar är vid en ”hög andel”.

– Risken för att man ska ha covid när man har covidliknande symtom är alltså ganska hög, säger Anders Tegnell på en pressträff.

Statsepidemiologen svarar nu också på WHO:s skärpta munskyddskrav.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Över 7000 personer har nu avlidit med covid-19 i Sverige.

Den senaste veckan analyserades över 250 000 prover i landet, och 13 procent av dem var positiva.

– Det är en ganska hög andel, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

Om dödsfallen: Inte helt ologiskt

251 coronapatienter vårdas nu på intensiven. Över 1804 personer vårdas på sjukhus, en liten ökning sedan i tisdags, enligt Socialstyrelsen.

Utvecklingen har avspeglat sig i antalet dödsfall. På onsdagen rapporterades 174 nya dödsfall, och på torsdagen 35, siffror som kan variera stort från dag till dag enligt Tegnell. 

Men han kallar det för en ”kraftig stigning” jämfört med tidigare i höstas.

– Det är en fortsatt konstant uppgång och det är inte helt ologiskt med tanke på att vi legat högt i smittspridningen under en längre tid.

– Den fortsätter uppåt, betydligt mer än vad vi hoppats på, säger han.

Munskyddsfrågan fortsätter

Folkhälsomyndigheten skriver i sin senaste veckorapport att ”ett ökat antal avlidna har rapporterats under de senaste veckorna”, med över 150 personer per vecka under de senaste tre veckorna. 

Det kan jämföras med 43 respektive 80 dödsfall under de två föregående veckorna.

I veckan kom WHO med skärpta rekommendationer om munskydd, och att de bör användas i en lång rad olika situationer. Anders Tegnell säger att WHO fortfarande anser att evidensläget är svagt:

– Och pekar på att munskydd kan behövas i vissa situationer, vilket är precis det vi sagt. Och de situationerna har inte uppkommit i Sverige än, i de dialoger vi haft med regionerna, säger Tegnell och fortsätter:

– Man påpekar också att det inte finns några negativa effekter. Men det är väl fortsatt så att det i vissa situationer kan vara aktuellt, men vi har ju hittills menat, när vi haft dialog med regionerna, att de situationerna har kunnat hanteras med att hålla avstånd. Vilket alla studier visar är viktigare än munskydd.

Se mer:

Gjorde prognos över flockimmunitet - hade fel om omfattningen.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.