Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Över 50 riskerar dödsstraff för Catalán-mord

Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter fem år är det nu dags för dom i en stor rättegång om mordet på svenska Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa. Över 50 åtalade riskerar dödsstraff.

Den svenska FN-experten Zaida Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp och den lokale medarbetaren Betu Shintela fördes bort och mördades i mars 2017 i provinsen Kasaï Central. En blodig konflikt som sammanlagt krävde tusentals liv rasade då i dessa sydliga delar av centralafrikanska Kongo-Kinshasa.

Milisen Kamuina Nsapu tros ha legat bakom attacken mot Catalán och hennes kollegor, och den rättsprocess som nu avslutas är bara en av många som handlar om våldsvågen under åren 2016 till 2019.

Catalán ingick i en liten FN-grupp som våren 2017 var på uppdrag i Kasaï Central. De rövades bort av milismän från Kamuina Nsapu, som var inblandade i ett uppror mot den kongolesiska centralmakten. Efter någon vecka hittades svenskan och de två andra mordoffren begravda i området.

Rättegången har hållits i en militärdomstol i Kananga, varifrån nyhetsrapporteringen är sparsam. Men enligt kongolesiska sajter är 54 personer åtalade för inblandning i dådet. För 51 av dessa har åklagaren yrkat dödsstraff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.