Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Över 40 procent av alla elever undviker skoltoan

Foto: KRISTER LARSSON
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sommarlovet är över och eleverna är tillbaka i skolan. 

Men för många är skolmiljön en otrevlig upplevelse – särskilt när det kommer till toalettbesöken.

En ny undersökning visar nämligen att närmre 80 procent någon gång har undvikit att gå på toa i skolan. 

Smutsiga. Luktar illa. Och rädsla för att någon ska höra vad som görs på toaletten. Det är några av anledningar till varför elever undviker att gå på skoltoan. 

Många elever berättar också om toaletter som saknar lås och papper, en anledning som gör att man inte kan eller vågar använda toan. 

En skoltoalett används tre gånger så ofta som en vanlig kontorstoalett – men städas hälften så ofta. 

Hanna Gerdes, människorättsjurist och utbildare inom barnrättsfrågor.
Foto: Kamilla Kraczkowski. Byline skall anges

– Skolan är barnets arbetsmiljö. Väldigt få vuxna skulle acceptera en arbetsmiljö som ofta har en så kraftigt bristfällig hygien och sanitet på toaletterna. Detta är både en fråga om barnets rätt till hälsa och barnets rätt till utbildning, säger Hanna Gerdes, människorättsjurist och utbildare inom barnrättsfrågor.

Studien är gjord på högstadie- och gymnasieelevers och är framtagen av Almega Serviceföretagen. Den visar bland annat att hela 43 procent undviker skoltoaletten varje vecka. 

Detta tycker eleverna om skoltoaletterna

Undersökningen visar genomgående att skoltoaletterna undviks, 43 procent avstår från toalettbesök varje vecka. Huvudanledningen till att eleverna undviker skoltoaletterna är direkt kopplade till eftersatt städning. 


52 procent anser att mer frekvent städning är

lösningen på problemet. De vanligaste orsakerna till uteblivet toalettbesök är:


1. luktar illa, 45 procent

2. allmänt ofräscha och äckliga, 43 procent

3. rädsla för att någon hör vad som görs på toaletten, 32 procent

4. oren toalettsits eller urinoar, 30 procent

5. slut på papper, 28 procent.


Att undvika att gå på toaletten är dåligt både för den fysiska och psykiska hälsan. Håller man sig från att gå på toa kan det leda till att man får bestående problem med förstoppning och i vissa fall blåsproblem. Men det kan också påverka arbetsron i skolan. 

– Det blir svårt att tillgodogöra sig vad som sägs på lektionen om man behöver hålla sig hela dagen för att man inte vågar gå på toaletten för att den saknar lås eller för att den är så ostädad och snuskig, Hanna Gerdes.

Vad kan man göra som elev om man upplever att skoltoaletterna inte är drägliga?

– Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska finnas en skoltoalett per 15 elever. Många skolor uppfyller inte det kravet men många barn känner inte till sina rättigheter. Organisera dig och lyft frågan i elevrådet. Uppmärksamma din lärare och rektor. Och sker ingen förändring så finns möjlighet att anmäla till Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket.


Så här har undersökningen gått till

Almega Serviceföretagen har gett Axiom Insight i uppdrag att mäta högstadie- och gymnasieelevers allmänna uppfattning av skoltoaletter. Hur elever påverkas av toalettmiljön och om det finns några förbättringsområden. Undersökningen genomfördes 2020-06-16 –

2020-06-22 och innehåller 1 015 skolelevrespondenter i målgruppen 13 till 18 år. 


Undersökningen har ett representativt urval för varje region där antalet respondenter återspeglar regionens population.◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.